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QUESTION PRESENTED 
 
 Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct may a lawyer, as a part of 
becoming a member of a law firm, enter into an agreement with the law firm that provides that 
the lawyer is restricted or prohibited from providing legal services to clients of the law firm after 
the lawyer’s work with the law firm ends? 
 
 
STATEMENT OF FACTS 
 

A Texas lawyer proposes to become a member of a Texas law firm by entering into an 
agreement with the law firm under the terms of which the lawyer will not be a partner or 
employee, for federal tax law purposes, of the law firm but will regularly work with lawyers in 
the firm to provide legal services to law firm clients in return for compensation paid by the firm 
to the lawyer.  In all public communications, the law firm will refer to the lawyer as “of counsel” 
to the law firm, and the law firm will treat the lawyer as an independent contractor in the law 
firm’s accounting and tax reporting with respect to the law firm’s relationship with the lawyer.  
The proposed agreement between the law firm and the lawyer includes a provision that prohibits 
the lawyer, for a specified period after the termination of the relationship between the lawyer and 
the law firm, from providing legal services to law firm clients for whom the lawyer worked 
while he was of counsel to the law firm.  The proposed agreement includes no provision 
concerning retirement benefits for the lawyer.  
 
 
DISCUSSION 
 
 Professional Ethics Committee Opinion 577 (March 2007) addresses the circumstances 
under which a lawyer is considered to be in a law firm or a member of a law firm and the 
circumstances in which a lawyer is considered not to be in a law firm or not a member of a law 
firm. Pursuant to Opinion 577 and the fact that the lawyer in this case will be referred to by the 
law firm as “of counsel” to the firm, the proposed agreement between the firm and the lawyer is 
a contract pursuant to which the lawyer will become a member of the firm.  Although the lawyer 
will not be an “employee” of the firm for federal tax law purposes, the relationship is a contract 
between the firm and the lawyer for the lawyer’s “employment” as that term is used in Rule 5.06 
of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct.  Accordingly, the proposed agreed 
limitation on the lawyer’s law practice after the relationship terminates is contrary to the 
provision of Rule 5.06(a), which prohibits “a partnership or employment agreement that restricts 
the rights of a lawyer to practice after termination of the relationship, except an agreement 
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concerning benefits upon retirement . . . .”  See Opinion 590 (December 2009). Because the 
introductory language of Rule 5.06 provides that “[a] lawyer shall not participate in offering or 
making” an agreement prohibited by paragraph (a) of the Rule, both the law firm lawyers 
involved in offering or making the agreement and the lawyer proposing to enter into the 
agreement will be in violation of Rule 5.06(a) if the proposed agreement includes a restriction 
limiting the lawyer’s law practice after the termination of the relationship between the lawyer 
and the law firm. 
 
 
CONCLUSION 
 

Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct a lawyer and a law firm may 
not enter into an agreement for the lawyer to serve as a member of the law firm if the agreement 
provides that the lawyer is restricted or prohibited from providing legal services to clients of the 
law firm after the lawyer’s work with the law firm ends. 
 


