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QUESTION PRESENTED 
 

Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, may a lawyer, who has 
been retained by an insurance company to represent an insured person in a case that is settled 
based on the insurance company’s transfer of funds to the lawyer for the other party, provide, 
without the consent of the other party’s lawyer, written notice to the other party of the settlement 
payment as strongly encouraged by the Texas Department of Insurance? 

 
 
STATEMENT OF FACTS 
 

A lawyer is retained by an insurance company as defense counsel in a matter in which the 
claimant is represented by another lawyer. The terms of the settlement of the matter require that 
the insurance company issue a check for the settlement amount to the claimant’s lawyer.  As 
strongly encouraged by a bulletin issued by the Texas Department of Insurance, the lawyer 
retained by the insurance company proposes to provide written notice of the payment directly to 
the claimant at the same time the settlement check is sent to the claimant’s lawyer. 

 
 
DISCUSSION 
 
 Rule 4.02(a) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct prohibits a lawyer 
from communicating about the subject of the representation with a person the lawyer knows to 
be represented in the matter by another lawyer unless the first lawyer has the consent of the other 
lawyer or is authorized by law to do so: 
 

 “In representing a client, a lawyer shall not communicate or cause or 
encourage another to communicate about the subject of the representation with a 
person, organization or entity of government the lawyer knows to be represented 
by another lawyer regarding that subject, unless the lawyer has the consent of the 
other lawyer or is authorized by law to do so.” 
 

As noted in Comment 1 to Rule 4.02, this rule is intended to prevent lawyers from circumventing 
the lawyer-client relationship of other persons represented by counsel in a matter. 
 
 Under the facts presented, the proposed notice of settlement payment is a communication 
“about the subject of the representation” with the claimant who is known to be represented by 
another lawyer.  Consequently, in the absence of consent from the lawyer representing the 
claimant, the proposed communication is permitted under Rule 4.02(a) only if the lawyer’s 
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communication is “authorized by law.”  In the circumstances here considered, the insurance 
company and lawyer are responding to a bulletin from the Texas Department of Insurance that 
strongly encourages, but does not require, the notification.  Accordingly it is not possible to say 
that the proposed communication as proposed by the lawyer is authorized by law within the 
meaning of Rule 4.02(a).  In these circumstances, Texas lawyers remain subject to the 
requirements of Rule 4.02(a) and are not permitted to send, or participate in the sending of, a 
notice as encouraged by the Texas Department of Insurance.   
 
 Although insurance companies are not themselves subject to the Texas Disciplinary 
Rules of Professional Conduct and are thus not limited by Rule 4.02(a) in their own 
communications to other persons, Rule 4.02(a) prohibits a Texas lawyer from causing or 
encouraging other persons acting for the insurance company to carry out a communication to 
another party that would be prohibited if the communication were directly from the lawyer.  
However, so long as the lawyer does not cause or encourage such a communication, the lawyer is 
not required to affirmatively discourage a communication by the insurance company in which 
the lawyer is not involved.  See Comment 2 to Rule 4.02. 
 
 
CONCLUSION 
 

Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, a lawyer, who has been 
retained by an insurance company to represent an insured person in a case that is settled based on 
the insurance company’s transfer of funds to the lawyer for the other party, is prohibited from 
providing written notice of the settlement payment to the other party without the consent of the 
other party’s lawyer even if such communications are strongly encouraged by the Texas 
Department of Insurance. 


