
- 1 - 
 

THE PROFESSIONAL ETHICS COMMITTEE 
FOR THE STATE BAR OF TEXAS 

Opinion No. 611 
 

September 2011 
 
 
QUESTION PRESENTED 
 

Is it permissible under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct for a 
lawyer to include in an employment contract an agreement that the amount initially paid 
by a client with respect to a matter is a “non-refundable retainer” that includes payment 
for all the lawyer’s services on the matter up to the time of trial? 

 
 

STATEMENT OF FACTS 
 

A lawyer proposes to enter into an employment agreement with a client providing 
that the client will pay at the outset an amount denominated a “non-refundable retainer” 
that will cover all services of the lawyer on the matter up to the time of any trial in the 
matter.  The proposed agreement also states that, if a trial is necessary in the matter, the 
client will be required to pay additional legal fees for services at and after trial.  The 
lawyer proposes to deposit the client’s initial payment in the lawyer’s operating account. 

 
 

DISCUSSION 
 

Rule 1.04(a) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct provides 
that a lawyer shall not enter an arrangement for an illegal or unconscionable fee and that 
a fee is unconscionable “if a competent lawyer could not form a reasonable belief that the 
fee is reasonable.”  Rule 1.04(b) sets forth certain factors that may be considered, along 
with any other relevant factors not specifically listed, in determining the reasonableness 
of a fee for legal services.  In the case of a non-refundable retainer, the factor specified in 
Rule 1.04(b)(2) is of particular relevance:  “the likelihood, if apparent to the client, that 
the acceptance of the particular employment will preclude other employment by the 
lawyer . . . .” 

 
Rule 1.14  deals in part with a lawyer’s handling of funds belonging in whole or 

in part to the client and requires that such funds when held by a lawyer be kept in a 
“trust” or “escrow” account separate from the lawyer’s operating account.  
 
 Two prior opinions of this Committee have addressed the relationship between 
the rules now embodied in Rules 1.04 and 1.14.  
 
 In Professional Ethics Committee Opinion 391 (February 1978), this Committee 
concluded that an advance fee denominated a “non-refundable retainer” belongs entirely 
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to the lawyer at the time it is received because the fee is earned at the time the fee is 
received and therefore the non-refundable retainer may be placed in the lawyer’s 
operating account.  Opinion 391 also concluded that an advance fee that represents 
payment for services not yet rendered and that is therefore refundable belongs at least in 
part to the client at the time the funds come into the possession of the lawyer and, 
therefore, the amount paid must be deposited into a separate trust account to comply with 
the requirements of what is now Rule 1.14(a).  Opinion 391 concluded further that, when 
a client provides to a lawyer one check that represents both a non-refundable retainer and 
a refundable advance payment, the entire check should be deposited into a trust account 
and the funds that represent the non-refundable retainer may then be transferred 
immediately into the lawyer’s operating account. 
  
 This Committee addressed non-refundable retainers again in Opinion 431 (June 
1986).  Opinion 431 concluded that Opinion 391 remained viable and that non-refundable 
retainers are not inherently unethical “but must be utilized with caution.”  Opinion 431 
additionally concluded that Opinion 391 was overruled “to the extent that it states that 
every retainer designated as non-refundable is earned at the time it is received.”  Opinion 
431 described a non-refundable retainer (sometimes referred to in Opinion 431 as a “true 
retainer”) in the following terms: 
 

 “A true [non-refundable] retainer, however, is not a payment for 
services.  It is an advance fee to secure a lawyer's services, and remunerate 
him for loss of the opportunity to accept other employment.  . . . .  If the 
lawyer can substantiate that other employment will probably be lost by 
obligating himself to represent the client, then the retainer fee should be 
deemed earned at the moment it is received. If, however, the client 
discharges the attorney for cause before any opportunities have been lost, 
or if the attorney withdraws voluntarily, then the attorney should refund an 
equitable portion of the retainer.” 

 
Thus a  non-refundable retainer (as that term is used in this opinion) is not a payment for 
services but is rather a payment to secure a lawyer’s services and to compensate him for 
the loss of opportunities for other employment.  See also Cluck v. Commission for 
Lawyer Discipline, 214 S.W.3d 736 (Tex. App.-Austin 2007, no pet.).   
 
 It is important to note that the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct 
do not prohibit a lawyer from entering into an agreement with a client that requires the 
payment of a fixed fee at the beginning of the representation. The Committee also notes 
that the term “non-refundable retainer,” as commonly used to refer, as in this opinion, to 
an initial payment solely to secure a lawyer's availability for future services, may be 
misleading in some circumstances.   Opinion 431 recognized in the excerpt quoted above 
that a retainer solely to secure a lawyer’s future availability, which is fully earned at the 
time received, would nonetheless have to be refunded at least in part if the lawyer were 
discharged for cause after receiving the retainer but before he had lost opportunities for 
other employment or if the lawyer withdrew voluntarily.  However, the fact that an 
amount received by a lawyer as a true non-refundable retainer may later in certain 
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unusual circumstances have to be at least partially refunded does not negate the fact that 
such amount has been earned and under the Texas Disciplinary Rules may be deposited 
in the lawyer’s operating account rather than being subject to a requirement that the 
amount must be held in a trust or escrow account. 
 

 In view of Opinions 391 and 431, the result in this case is clear.  A legal fee 
relating to future services is a non-refundable retainer at the time received only if the fee 
in its entirety is a reasonable fee to secure the availability of a lawyer’s future services 
and compensate the lawyer for the preclusion of other employment that results from the 
acceptance of employment for the client.  A non-refundable retainer meeting this 
standard and agreed to by the client is earned at the time it is received and may be 
deposited in the lawyer’s operating account.  However, any payment for services not yet 
completed does not meet the strict requirements for a non-refundable retainer (as that 
term is used in this opinion) and must be deposited in the lawyer’s trust or escrow 
account.  Consequently, it is a violation of the Texas Disciplinary Rules of Professional 
Conduct for a lawyer to agree with a client that a fee is non-refundable upon receipt, 
whether or not it is designated a “non-refundable retainer,” if that fee is not in its entirety 
a reasonable fee solely for the lawyer’s agreement to accept employment in the matter.  A 
lawyer is not permitted to enter into an agreement with a client for a payment that is 
denominated a “non-refundable retainer” but that includes payment for the provision of 
future legal services rather than solely for the availability of future services.  Such a fee 
arrangement would not be reasonable under Rule 1.04(a) and (b), and placing the entire 
payment, which has not been fully earned, in a lawyer’s operating account would violate 
the requirements of Rule 1.14 to keep funds in a separate trust or escrow account when 
funds have been received from a client but have not yet been earned.  

 
When considering these issues it is important to keep in mind the purposes behind 

Rule 1.14.  Segregating a client’s funds into a trust or escrow account rather than placing 
the funds in a lawyer’s operating account will not protect a client from a lawyer who for 
whatever reason determines intentionally to misuse a client’s funds.  Segregating the 
client’s funds in a trust or escrow account may however protect the client’s funds from 
the lawyer’s creditors in situations where the lawyer’s assets are less than his liabilities 
and the lawyer’s assets must be liquidated to attempt to satisfy the lawyer’s liabilities.  In 
those situations, client funds in an escrow or trust account may be protected from the 
reach of the lawyer’s creditors.  
 
 Accordingly, if a lawyer proposes to enter into an agreement with a client to 
receive an appropriate non-refundable retainer meeting the requirements for such a 
retainer and also to receive an advance payment for future services (regardless of whether 
the amount for future services is determined on a time basis, a fixed fee basis, or some 
other basis appropriate in the circumstances), the non-refundable retainer must be treated 
separately from the advance payment for services.  Only the payment meeting the 
requirements for a true non-refundable retainer may be so denominated in the agreement 
with the client and deposited in the lawyer’s operating account.  Any advance payment 
amount not meeting the requirements for a non-refundable retainer must be deposited in a 
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trust or escrow account from which amounts may be transferred to the lawyer’s operating 
account only when earned under the terms of the agreement with the client.   
 
 
CONCLUSION 
 

It is not permissible under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct 
for a lawyer to include in an employment contract an agreement that the amount paid by a 
client with respect to a matter is a “non-refundable retainer” if that amount includes 
payment for the lawyer’s services on the matter up to the time of trial. 
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