
 
 

  

 
 
 

 
 

  
 
                  

                
 

 
 

 
DISCUSSION  
 

The  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  generally  require  that  a  client  
understand  and  accept  the  basis  on  which  a  lawyer’s  compensation  for  legal  services  is  computed.   
Rule  1.04(c)  provides  that   “[w]hen  the  lawyer  has  not  regularly  represented  the  client,  the  basis  or  
rate  of  the  fee  shall  be  communicated  to  the  client,  preferably  in  writing,  before  or  within  a  
reasonable  time  after  commencing  the  representation.”   In  addition,  Rule  1.03(b)  provides:   “A  
lawyer  shall  explain  a  matter  to  the  extent  reasonably  necessary  to  permit  the  client  to  make  informed  
decisions  regarding  the  representation.”   These  Rules  permit  a  lawyer  to  follow  the  normal  practice  
of  including,  in  bills  for  legal  services,  expenses  incurred  in  the  provision  of  the  services  provided  
that  the  client  understands  and  accepts  such  an  arrangement.   However,  if  a  lawyer  were  to  charge  a  
client  one  amount  when  the  amount  actually  incurred  by  the  lawyer  was  a  lesser  amount,  the  excess  
paid  by  the  client  over  the  amount  paid  by  the  lawyer  would  be  additional  compensation  for  the  
lawyer’s  services.   Under  the  Rules  cited,  even  if  such  charge  were  part  of  an  overall  compensation  
arrangement  that  resulted  in  a  total  payment  by  the  client  that  complied  with  the  standards  for  
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QUESTION PRESENTED 

Is it permissible for a lawyer to recoup from a client an amount greater than the amount 
actually paid by the lawyer for an expense incurred in connection with the representation of the 
client? 

STATEMENT  OF  FACTS  
 

A  lawyer  represents  a  client  on  her  personal  injury  claim  and  recovers  from  the  opposing  
party  an  award.   The  fee  agreement  between  the  lawyer  and  the  client  allows  the  lawyer  to  deduct  
from  any  award  the  expenses  paid  by  the  lawyer  in  connection  with  the  representation.   The  client  
had  incurred  medical  expenses  relating  to  the  representation,  which  were  intended  to  be  paid  out  of  
the  recovery,  totaling  $5,000.   The  lawyer  negotiates  a  release  of  these  expenses  for  $500  and  pays  
this  amount  to  obtain  a  complete  release  of  the  amount  due.   The  lawyer  then  issues  to  the  client  a  
check  in  an  amount  equal  to  the  client’s  gross  recovery  less  legal  fees  as  provided  in  the  engagement  
agreement  and  less  $5,000  for  the  medical  expenses  that  have  been  released.   With  the  check  the  
lawyer  gives  the  client  a  document  showing  the  amount  of  the  award,  the  amount  of  legal  fees  
charged,  the  $5,000  medical  expense  charge  that  has  been  released,  and  the  amount  of  the  net  
recovery  that  is  being  paid  to  the  client.     

 



 
 

  

                
                
           
 

               
                 

               
                 
                   
                  

                 
                  

                
                 
                  

               
               

          
 

                 
                 
                 

                
              

                 
                    

           
        

 
              

               
               

                
               

               
             

                   
               

                  
              

                  
                 

                 

permissible legal fees set forth in Rule 1.04(a) and (b), such additional compensation to the lawyer 
would not be permissible unless the client understood and accepted that the amounts billed by the 
lawyer for expenses would include this additional compensation. 

Accordingly, in the absence of disclosure and agreement to the contrary, a lawyer may recoup 
only the amount of expenses actually paid by the lawyer. In such circumstances, a client may 
reasonably be expected to understand that the amounts of third-party expenses incurred by a lawyer 
and recouped from the client, as reflected on a statement from the lawyer, are the amounts actually 
paid by the lawyer for the expenses shown. Absent an agreement to the contrary, a lawyer may not 
mark up or increase the amount of an expense being recouped from the client, and if a lawyer 
receives a discount on payment of the expense, the amount of the expense recouped from the client 
must take into account the discount. Billing more for expenses than the amount paid by the lawyer 
without disclosing that fact would constitute a violation of the requirements of Rule 1.04(c) and Rule 
1.03(b) in that the lawyer would not have communicated accurately to the client the basis for the 
billing. In addition, it is the opinion of the Committee that, in the absence of disclosure and 
agreement to the contrary, charging, collecting or recouping more for a third-party expense than the 
amount actually paid by the lawyer would violate the prohibition of Rule 8.04(a)(3) against engaging 
in conduct involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation. 

Thus, under the Rules discussed above, a lawyer may recoup from a client an amount for a 
third-party expense that is greater than the amount actually paid by the lawyer only if the lawyer 
specifically discloses that fact to the client and the client agrees following the disclosure. In the 
factual situation here considered, if there were no disclosure and agreement by the client, the lawyer 
would violate Rules 1.04(c), 1.03(b), and 8.04(a)(3) by charging the client $5,000 for medical 
expenses when the actual amount finally paid for the medical expenses was $500. This conclusion 
with respect to the billing to clients of expenses paid by a lawyer is consistent with that reached in 
American Bar Association Standing Committee on Ethics and Professional Responsibility Formal 
Opinion 93-379 (December 6, 1993) (“ABA Opinion 93-379”). 

The factual situation considered in this opinion does not include the related but distinct 
subjects of additional charges for general office overhead and charges for the provision of in-house 
services. ABA Opinion 93-379 addresses these questions and concludes that, in the absence of 
disclosure and agreement to the contrary, when a client has engaged a lawyer to provide legal 
services for a fee, charging, collecting or recouping additional charges for general office overhead is 
prohibited because the client may reasonably be expected to understand that the lawyer’s general 
office overhead expenses are subsumed within the agreed-upon fee (whether determined on an 
hourly, flat fee, contingent fee or other basis). ABA Opinion 93-379 also rules that, in the absence of 
disclosure and agreement to the contrary with respect to in-house services such as copying, computer 
research and deliveries, a lawyer may charge the client only the direct cost for such services plus a 
reasonable allocation of overhead expenses directly associated with the provision of the service. 
Absent agreement with the client, it is not permissible for a lawyer to create an additional source of 
profit arising from charges for the provision of in-house services. For the reasons set forth above 
with regard to the treatment of medical expenses paid by a lawyer from an award, the Committee 



 
 

  

              
   

 
 

agrees with the conclusions reached in ABA Opinion 93-379 concerning charges for office overhead 
and in-house services. 

CONCLUSION  
 
 In  the  absence  of  disclosure  to  and  agreement  with  a  client  to  the  contrary,  charging,  
collecting  or  recouping  from  a  client  more  for  a  third-party  expense  than  the  amount  of  the  expense  
actually  paid  by  a  lawyer  would  violate  the  requirements  of  Rules  1.04(c),  1.03(b)  and  8.04(a)(3)  of  
the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct.  


