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QUESTION P RESENTED  
 
 Is  it  permissible  under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  for  a  lawyer  
to  enter  into  an  agreement  with  a  client,  who  is  not  represented  by  independent  counsel,  for  the  
settlement  of  the  client's  malpractice  claim  against  the  lawyer?  
 

STATEMENT  OF  FACTS  
 
 A  lawyer  failed  to  timely  file  a  lawsuit  on  behalf  of  a  client,  resulting  in  the  client’s  claim  
being  barred  by  the  statute  of  limitations.   This  was  the  only  matter  in  which  the  lawyer  was  
representing  the  client.   The  lawyer,  recognizing  the  malpractice,  presented  to  the  client  an  
agreement  to  settle  the  malpractice  claim.   The  client  entered  into  the  settlement  agreement  and  
accepted  the  lawyer's  payment.   The  client  was  not  represented  by  independent  counsel  in  the  
settlement  of  this  matter.    
 

DISCUSSION  
 
 The  occurrence  of  malpractice  in  the  fact  situation  presented,  namely  the  failure  to  file  
suit  before  the  statute  of  limitations  ran,  raises  the  question  of  whether  the  lawyer-client  
relationship  may  continue  between  the  lawyer  and  the  client  concerned.   Rule  1.06(b)(2)  of  the  
Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  provides  that  a  lawyer  shall  not  represent  a  
person  if  the  representation  of  that  person  reasonably  appears  to  be  or  becomes  adversely  limited  
by  the  lawyer's  own  interests.   Although  Rule  1.06(c)  provides  that,  if  the  client  consents,  a  
lawyer  may  represent  a  client  in  certain  circumstances  where  representation  would  otherwise  be  
prohibited,  the  Committee  is  of  the  opinion  that,  in  the  case  of  malpractice  for  which  the  
consequences  cannot  be  significantly  mitigated  through  continued  legal  representation,  under  
Rule  1.06  the  lawyer-client  relationship  must  end  as  to  the  matter  in  which  the  malpractice  arose.   
It  should  be  noted  that,  in  the  factual  situation  considered  in  this  opinion,  the  lawyer  is  not  
representing  the  client  in  any  other  matters.  
 
 In  these  circumstances,  as  promptly  as  reasonably  possible  the  lawyer  must  terminate  the  
lawyer-client  relationship  and  inform  the  client  that  the  malpractice  has  occurred  and  that  the  
lawyer-client  relationship  has  been  terminated.   These  obligations  arise  from  several  Rules.   Rule  
2.01  provides  that  in  representing  a  client,  a  lawyer  shall  render  candid  advice.   Rule  1.15(d)  
provides  that  upon  termination  of  representation,  a  lawyer  shall  take  steps  to  the  extent  
reasonably  practicable  to  protect  the  client's  interests  including  giving  reasonable  notice  to  the  



                
       

 
               

               
                

               
                     

              
       

 
 
CONCLUSION  
 
 Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  a  lawyer  may  settle  a  
malpractice  claim  with  a  client  not  represented  by  independent  counsel  if  the  lawyer:  (1)  
discloses  the  malpractice  and  the  termination  of  the  lawyer-client  relationship  to  the  client,  (2)  
advises  the  now  former  client  in  writing  that  independent  representation  is  appropriate  with  
respect  to  the  client's  consideration  of  the  lawyer's  offer  to  settle  the  malpractice  claim,  and  (3)  
does  not  engage  in  conduct  involving  dishonesty,  fraud,  deceit  or  misrepresentation  in  
connection  with  the  negotiation  and  settlement  of  the  malpractice  claim.  

client of the termination. Rule 8.04(a)(3) provides that a lawyer shall not engage in conduct 
involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation. 

Once the lawyer has candidly disclosed both the malpractice and the termination of the 
lawyer-client relationship to the client, Rule 1.08(g) requires that, if the lawyer wants to attempt 
to settle the client's malpractice claim, the lawyer must first advise in writing the now former 
client that independent representation of the client is appropriate with respect to settlement of the 
malpractice claim: “A lawyer shall not . . . settle a claim for . . . liability [for malpractice] with 
an unrepresented client or former client without first advising that person in writing that 
independent representation is appropriate in connection therewith.” 


