
 

 
 
QUESTION P RESENTED  
 

Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  may  a  lawyer  share  or  
promise  to  share  legal  fees  with  a  suspended  lawyer?  
 
 

 
 
DISCUSSION  
 

Rule  5.04(a)  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  provides  that  "[a]  
lawyer  or  law  firm  shall  not  share  or  promise  to  share  legal  fees  with  a  non-lawyer"  except  under  
circumstances  not  applicable  here.    

 
Although  for  certain  purposes  a  lawyer  suspended  from  the  practice  of  law  remains  

subject  to  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  a  suspended  lawyer  is  a  "non-
lawyer"  for  purposes  of  Rule  5.04(a).   Thus,  a  Texas  lawyer  would  violate  Rule  5.04(a)  by  
sharing  or  promising  to  share  legal  fees  with  a  suspended  lawyer.   The  referral  agreement  
described  here  therefore  violates  Rule  5.04(a)  and  Lawyer  B  is  prohibited  from  acting  on  the  
referral  agreement.   The  Committee  notes  that  the  terms  of  the  Rule  apply  without  regard  to  the  
knowledge  of  the  lawyers  involved  in  the  arrangement.   Accordingly,  on  the  facts  presented,  B  
violated  Rule  5.04(a)  when  he  entered  into  the  agreement  to  share  legal  fees  with  A,  a  suspended  
lawyer,  even  if  B  reasonably  believed  that  A  was  a  lawyer  in  good  standing  at  the  time  of  the  
agreement.   Although  in  these  circumstances  the  entry  into  the  agreement  would  be  an  
unknowing  and  non-negligent  violation  on  B’s  part,  if  B  were  to  share  legal  fees  pursuant  to  the  
terms  of  the  agreement  after  B  became  aware  of  A’s  suspended  status,  such  sharing  of  legal  fees  
would  constitute  a  knowing  and  deliberate  violation.   It  is  to  be  expected  that  the  disciplinary  
consequences  of  the  second  violation  should  normally  be  greater  than  the  disciplinary  
consequences  if  any  of  the  first,  innocent  violation.  

 
Professional  Ethics  Committee  Opinion  568  (April  2006)  addressed  the  situation  in  

which  a  referral  agreement  was  entered  into  before  the  referring  lawyer  was  disbarred  and  before  
the  fee  became  payable.   The  Opinion  concluded  that  "a  lawyer  may  share  a  contingent  fee  with  
a  suspended  or  disbarred  lawyer  if  the  fee-sharing  agreement  existed  before  the  suspension  or  
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STATEMENT  OF  FACTS  
 

A  was  suspended  from  practicing  law.   While  suspended,  A  referred  a  case  to  Lawyer  B.   
A,  B,  and  the  client  signed  a  referral  agreement  while  A  was  suspended.   B  believed  A  to  be  
licensed  at  the  time  the  referral  agreement  was  signed.  



               
               

               
                

               
               

               
                 

                 
               

 
 
   

disbarment and the suspended or disbarred lawyer fully performed all work in the matter before 
the suspension or disbarment." Nevertheless, as Opinion 568 noted, the pure referral fee was 
abolished by amendments that added paragraphs (f) and (g) to Rule 1.04 effective March 1, 
2005. Under Rule 1.04, fee sharing is permitted “between lawyers” not in the same firm 
provided the requirements of Rule 1.04(f) and (g) are met, including the requirement of Rule 
1.04(f) that the division of fees either be made in proportion to the professional services 
performed by each lawyer or be based upon the lawyers' assumption of joint responsibility for 
the representation. Since A was suspended and hence cannot be treated as a lawyer for purposes 
of Rule 1.04(f) at the time the referral agreement between A and B was entered into, the 
agreement was not an agreement "between lawyers" and therefore it could not comply with Rule 
1.04(f). 

CONCLUSION  
 

Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  a  lawyer  is  prohibited  from  
entering  into  an  agreement  to  share  legal  fees  with  a  lawyer  who  is  suspended  from  the  practice  
of  law a nd  from  sharing  legal  fees  with  a  suspended  lawyer  pursuant  to  such  an  agreement.  


