
 

 

 

 

 
QUESTION P RESENTED  
 

Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  may  a  law  firm  seek  to  
enter  into  an  agreement  with  a  member  of  the  firm  that  would  require,  if  the  lawyer  later  left  the  
firm,  that  the  lawyer  would  not  solicit  the  firm's  clients  and  would  pay  to  the  firm  a  percentage  of  
any  fees  collected  by  the  lawyer  from  the  firm's  clients  for  work  after  the  lawyer  left  the  firm?   
 
 
STATEMENT  OF  FACTS  
 

A  law  firm  offers  membership  in  the  firm  to  a  lawyer  conditioned  upon  the  lawyer's  
signing  an  agreement  providing  that:   (1)  if  the  lawyer  leaves  the  firm,  the  lawyer  will  not  solicit  
the  firm's  clients  to  become  the  lawyer's  clients;  and  (2)  after  the  termination  of  the  lawyer's  
membership  in  the  firm,  the  lawyer  will  pay  to  the  firm  a  percentage  of  all  fees  collected  by  the  
lawyer  for  services  after  the  lawyer  leaves  the  firm  to  clients  that  had  been  clients  of  the  firm.  
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DISCUSSION  
 

Rule  5.06(a)  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  provides:  
 

“A l awyer  shall  not  participate  in  offering  or  making:  
(a)  a  partnership  or  employment  agreement  that  restricts  the  rights  of  a  

lawyer  to  practice  after  termination  of  the  relationship,  except  an  agreement  
concerning  benefits  upon  retirement  .  .  .  .”  
 
Professional  Ethics  Committee  Opinion  422  (November  1984)  and  Opinion  459  (October  

1988),  interpreting  the  disciplinary  rules  applicable  to  Texas  lawyers  before  1990,  concluded  that  
agreements  very  much  like  the  agreement  considered  in  this  opinion  violated  the  explicit  
prohibition  of  what  is  now  Rule  5.06(a)  against  agreements  that  restrict  an  attorney's  right  to  
practice  law.   Opinion  422  specifically  addressed  an  agreement  prohibiting  a  lawyer,  after  
leaving  a  firm,  from  soliciting  clients  of  the  firm  for  a  period  of  time  and  held  that  such  a  
prohibition  was  in  violation  of  the  predecessor  of  Rule  5.06(a).   The  conclusion  that  solicitation  
of  clients,  to  the  extent  permitted  by  applicable  disciplinary  rules  and  other  law,  is  an  appropriate  
part  of  the  practice  of  law  was  affirmed  in  Opinion  505  (August  1994)  (prohibition  of  Rule  
5.06(b)  against  agreements  restricting  a  lawyer’s  right  to  practice  law  as  part  of  the  settlement  of  
a  suit  or  controversy  applies  to  agreements  limiting  future  solicitation  of  clients).   With  respect  to  
agreements  requiring  a  lawyer  to  pay  to  an  employing  law  firm  a  portion  of  fees  earned  by  a  
lawyer  after  leaving  the  firm,  Opinion  459  (October  1988)  specifically  held  that  such  an  
 



 

 

 

 

              
        

 
              

              
          
 

                
                

             
 

             
           

    
            
          

  
              

          
              

   
            
           

  
                 

              
        

 
               

                 
              

              
   

 
 
CONCLUSION  
 

Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  a  law  firm  may  not  seek  to  
enter  into  an  agreement  with  a  member  of  the  firm  that  would  require,  if  the  lawyer  later  left  the  
firm,  that  the  lawyer  would  not  solicit  the  firm's  clients  and  would  pay  to  the  firm  a  percentage  of  
any  fees  collected  by  the  lawyer  from  the  firm's  clients  for  work  after  the  lawyer  left  the  firm.  

agreement violated the predecessor of Rule 5.06(a) as a prohibited agreement restricting the right 
of a lawyer to practice law. 

Thus, under the plain language of Rule 5.06(a) and under opinions interpreting the prior 
version of this Rule, the proposed agreement limiting solicitation of clients and requiring a 
sharing of fees with the former law firm is prohibited. 

Furthermore, an agreement requiring a lawyer to pay to a law firm a percentage of fees 
received by the lawyer from former firm clients for the lawyer’s legal services after the lawyer 
leaves the firm would also violate Rule 1.04(f), which provides in relevant part: 

“(f) A division or arrangement for division of a fee between lawyers who 
are not in the same firm may be made only if: 

(1) the division is: 
(i) in proportion to the professional services performed by each lawyer; or 
(ii) made between lawyers who assume joint responsibility for the 

representation; and 
(2) the client consents in writing to the terms of the arrangement prior to 

the time of the association or referral proposed, including: 
(i) the identity of all lawyers or law firms who will participate in the fee-

sharing arrangement, and 
(ii) whether fees will be divided based on the proportion of services 

performed or by lawyers agreeing to assume joint responsibility for the 
representation, and 

(iii) the share of the fee that each lawyer or law firm will receive or, if the 
division is based on the proportion of services performed, the basis on which the 
division will be made . . . .” 

Because the proposed agreement between the lawyer and the law firm provides for payment by 
the lawyer to the firm of a specified percentage of fees collected from former firm clients without 
any requirement that the law firm perform any services or assume joint responsibility and 
without any requirement for client consent, the proposed agreement would clearly be in violation 
of Rule 1.04(f). 


