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QUESTION PRESENTED

May a lawyer enterinto anarrangemento mediatea divorce settlemenbetweenpartieswho are
not representedby legal counseland preparethe divorce decreeand other necessarydocumentsto
effectuateanagreedlivorceif themediationresultsin anagreement?

STATEMENT OF FACTS

A lawyer is hired by the partiesin a divorce caseto mediatea settlementand prepareall of the
documentsecessaryo effectan agreeddivorceif anagreementesultsfrom the mediation. Underthe
proposedarrangementhe lawyerwill conductthe mediationand,if anagreements reachedpreparehe
decreeof divorce and other documents,which may include conveyancesf real property, various
releaseschild supportprovisionsandyvisitation schedules.The partiesto the divorcearenot represented
at any time by their own separatdegal counsel. The lawyer/mediatoradvisesboth partiesthat the
lawyer/mediatordoes not representeither party during the mediation or in the preparationof the
documentsto implement the agreedterms of the divorce. The parties agreethat the fee of the
lawyer/mediatomwill be paidone-halfby each.

DISCUSSION

Underthe TexasDisciplinary Rulesof ProfessionalConduct,mediationdoesnot constitutethe
practiceof law but insteadconstitutesactionasan “adjudicatoryofficial.” The Terminologysectionof
the TexasDisciplinary Rulesof ProfessionalConductdefines“Adjudicatory Official” to meana person
who serveson a “Tribunal” and defines “Tribunal” to include a mediator engagedin resolving or
recommendingesolutionof a particulardisputeor controversy.

As an “adjudicatory official” under the Texas Disciplinary Rules of ProfessionalConduct,a
lawyer actingasa mediatoris subjectto therequirement®f Rule1.11. Sincethe proposedarrangement
for mediationfollowed by documentpreparationis to be agreedon by the partiesbeforethe mediation
begins,the proposedarrangemenivould bein violation of Rule 1.11(b),which providesin pertinentpart
that“[a] lawyerwho is anadjudicatoryofficial shallnot negotiatdfor employmentwvith anypersonwhois
involved as a party or asattorneyfor a party in a pendingmatterin which that official is participating
personally and substantially.” Thus under Rule 1.11(b) a lawyer/mediatormay not enter into an
agreementvith the partiesto a divorceto provide both mediationandlegal serviceswith respecto the
divorce. (Rule 1.11(a),which appliesto representatiotin a matterasto which a lawyer haspreviously
actedasan adjudicatoryofficial, would not be applicableto the circumstancesereconsideregincehere
the mediationanddocumenpreparatiorservicesareagreedo whenthe mediationbegins.)

Althoughactingasa mediatorwith respecto a divorcedoesnot constitutethe practiceof law, the
preparatiorof documentgo implementan agreementor divorcereachedn a mediationclearly involves
the provisionof legal servicesby the lawyer/mediator.If alawyerwho is alsoa mediatorchoosego act
solely as a lawyer with respectto a particulardivorce, the lawyer may represenonly one of the two



parties in preparing documents to implement an agreement for divorce. A divorce, no matter how
amicable or uncontested, is a litigation proceeding under Texas law. In the circumstances here
considered, the preparation of documents for both otherwise unrepresented parties in a divorce to effect
an agreed settlement would constitute representation of both parties in the divorce litigation. Because a
divorce in Texas necessarily involves litigation, a lawyer in the case of a divorce could not provide legal
services to both parties as an “intermediary” under Rule 1.07. Rule 1.07(d) provides that, for purposes of
Rule 1.07, “a lawyer acts as intermediary if the lawyer represents two or more parties with potentially
conflicting interests.” Since under Texas law a divorce is a litigation matter, the parties in a divorce do
not have merely “potentially conflicting interests” and consequently a lawyer could never be an
intermediary for the parties with respect to a divorce. Instead, representation of parties in a divorce is
governed by Rule 1.06(a), which provides without qualification that “[A] lawyer shall not represent
opposing parties to the same litigation.” Hence, even if a lawyer/mediator did not propose to provide
mediation in the case of a particular divorce, the lawyer/mediator could not in any circumstances act as a
lawyer representing both parties to prepare documents to effectuate an agreed divorce.

CONCLUSION

Underthe TexasDisciplinary Rulesof ProfessionalConduct,a lawyer may not agreeto serve
both asa mediatorbetweenpartiesin a divorceandasa lawyerto preparethe divorce decreeand other
necessarydocumentsto effect an agreementresulting from the mediation. Becausea divorce is a
litigation proceedinga lawyeris not permittedto represenboth partiesin preparingdocumentgo effect
thetermsof anagreedlivorce.



