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QUESTION PRESENTED

May a lawyer enterinto a fee arrangemenin which the lawyer bills for his servicesand
the client agreesthat, if paymentis not madeto the lawyer within 30 days of tenderof the
invoice,thelawyer may chargetheclient’s creditcardfor theamountof theinvoice?

STATEMENT OF FACTS

A lawyer proposedo represent client undera fee agreementhat includesa provision
underwhich the client authorizeghe lawyerto chargethe client’s credit cardfor invoicesthatare
30dayspastdue.

DISCUSSION

Both this Committeeand the AmericanBar AssociationStandingCommitteeon Ethics
andProfessionaResponsibilityhavepreviouslyruled that usingcredit cardsin paymentof legal
feesis acceptable. See Texas ProfessionalEthics Committee Opinion 349 (October 1969);
AmericanBar AssociationStandingCommitteeon EthicsandProfessionaResponsibilityFormal
Opinion00-419(July 7, 2000). Thus,alawyermayaccepia creditcardin paymentf afee.

In the fact scenariohereconsideredhe client is given the opportunityto pay by some
othermeangduringthefirst 30 daysaftertheinvoiceis submitted. Only if theclient doesnot pay
within 30 daysis theclient’s creditcardcharged.Rule 1.04(a)of the TexasDisciplinary Rulesof
ProfessionalConductstatesn part:“A lawyer shall not enterinto an arrangementor, chargeor
collect an illegal fee or unconscionabldee.” If the fee chargedotherwisecomplieswith the
Texas Disciplinary Rules of ProfessionalConductand any applicablerequirementfor court
approval of the fee, then there is nothing inherently illegal or unconscionableabout the
arrangemendasstated. Becauseahe factsin this opinioninvolve chargingthe client’s creditcard
after the legal serviceshave beenperformed.,it is permissiblefor the fundsreceivedunderthe
creditcardpaymentarrangemento go into thelawyer’soperatingaccount.

A differentrule appliesif the clientdisputeghefee. It is not permissiblefor a creditcard
paymentarrangemento negatethe requirementhat an attorneyhold disputedfunds separately.
In ordinary circumstanceswhen a lawyer holds money or property of anotherand a dispute
arises,a lawyer is requiredto segregateany disputedfunds until the disputeis resolved. Rule
1.14(c)statedn part:

“When in the courseof representatiom lawyeris in possessiownf fundsor other
property in which both the lawyer and another person claim interests,the
property shall be kept separateby the lawyer until thereis an accountingand
severancef theirinterest. . . . If adisputearisesconcerningtheir respective
interests,the portion in disputeshall be kept separateby the lawyer until the
disputeis resolved. . . .”



If such a dispute exists, the lawyer may charge the client’s credit card for the disputed amount but
the lawyer may not place that amount in his operating account.

CONCLUSION

The Texas Disciplinary Rules of ProfessionalConduct do not prohibit a lawyer’s
charginga creditcardfor attorney’sfeesthat havebeenearnedoy the lawyer providedthe client
consentandtheclient’s ability to challengea disputedstatementor legalfeesis preserved.



