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QUESTIONS  PRESENTED  
 Under  what  circumstances  is  a  law f irm  permitted  to  represent  one  municipality  
against  another  municipality  that  was  a  former  client  of  the  law f irm?  Would  screening  
lawyers  who  had  been  involved  in  representation  of  the  former  client  have  an  effect  on  
the  law f irm’s  eligibility  to  undertake  the  proposed  representation  against  the  former  
client?  
 
STATEMENT  OF  FACTS  
 Municipality  A  and  Municipality  B  are  involved  in  a  controversy  that  they  expect  
to  result  in  litigation.  Municipality  A  proposes  to  hire  a  lawyer  employed  by  Firm  C.  
Firm  C  had  previously  represented  Municipality  B  in  a  matter  unrelated  to  the  current  
controversy.  The  lawyer  in  Firm  C  that  Municipality  A  wishes  to  hire  did  no  work  for  
Municipality  B  in  the  prior  matter.  Firm  C  proposes  to  screen  all  lawyers  who  had  
previously  worked  on  the  prior  unrelated  matter  for  Municipality  B  so  that  these  lawyers  
will  not  participate  in  Firm  C’s  proposed  representation  of  Municipality  A.  When  asked  
to  consent  to  Firm  C’s  representation  of  Municipality  A  in  the  current  controversy,  
Municipality  B  declined  to  give  such  consent.  The  dispute  between  the  municipalities  
does  not  involve  the  validity  of  the  services  or  work  product  of  Firm  C  in  the  prior  
representation  of  Municipality  B.  
 
DISCUSSION  
 A  lawyer’s  duty  to  protect  a  client’s  confidential  information  does  not  end  with  
the  termination  of  the  lawyer-client  relationship.  Instead,  in  handling  matters  for  current  
clients,  a  lawyer  owes  a  continuing  duty  not  to  reveal  or  use  confidential  information  that  
was  gained  in  the  representation  of  a  former  client.  This  duty  is  reflected  in  Rule  1.09(a)  
and  (b)  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct:  
 “(a)  Without  prior  consent,  a  lawyer  who  personally  has  formerly  represented  a  
client  in  a  matter  shall  not  thereafter  represent  another  person  in  a  matter  adverse  to  the  
former  client:  

(1)  in  which  such  other  person  questions  the  validity  of  the  lawyer’s  
services  or  work  product  for  the  former  client;  
(2)  if  the  representation  in  reasonable  probability  will  involve  a  violation  
of  Rule  1.05;  or  
(3)  if  it  is  the  same  or  a  substantially  related  matter.  

(b)  Except  to  the  extent  authorized  by  Rule  1.10,  when  lawyers  are  or  have  become  
members  of  or  associated  with  a  firm,  none  of  them  shall  knowingly  represent  a  client  if  
any  one  of  them  practicing  alone  would  be  prohibited  from  doing  so  by  paragraph  (a).”  
 
 Under  the  facts  presented,  the  current  litigation  matter  for  Municipality  A  is  not  
the  same  as,  and  is  not  substantially  related  to,  the  matter  for  which  Firm  C  had  
represented  Municipality  B,  and  the  proposed  representation  for  Municipality  A  does  not  



               
            

              
             

                 
            

          
            

           
              
              

     
 
            

             
              

             
         

             
            

             
                  

            
              

            
            

            
 
            

            
               

            
             

               
               

               
             

            
                

             
         

 
             

             
   

question the validity of Firm C’s prior services or work product for Municipality B. The 
requirement of subparagraph (a)(2) of Rule 1.09(a) remains: the representation must not 
“in reasonable probability” involve a violation of Rule 1.05. Rule 1.05 requires that, with 
exceptions not here relevant, a lawyer not reveal confidential information acquired by the 
lawyer in representing a client or, in the case of a former client, use such information to 
the disadvantage of the former client without the former client’s consent after 
consultation. A substantial overlap exists between the prohibitions contained in 
subparagraphs (a)(2) and (a)(3) of Rule 1.09. Matters are “substantially related” under 
subparagraph (a)(3) in situations where a lawyer “could have acquired confidential 
information concerning a prior client that could be used either to that prior client’s 
disadvantage or for the advantage of the lawyer’s current client or some other person.” 
Comment 4A to Rule 1.09. 

Under Rule 1.09(a)(2), Firm C may not undertake representation against its 
former client Municipality B if there is a reasonable probability that the representation 
would cause the firm to violate the obligations of confidentiality owed to the former 
client under Rule 1.05. “[I]f there were a reasonable probability that the subsequent 
representation would involve either an unauthorized disclosure of confidential 
information under Rule 1.05(b)(1) or an improper use of such information to the 
disadvantage of the former client under Rule 1.05(b)(3), that representation would be 
improper under paragraph (a). Whether such a reasonable probability exists in any given 
case will be a question of fact.” Comment 4 to Rule 1.09. Thus, whether Firm C would be 
prohibited by Rule 1.09(a)(2) from representing Municipality A would depend on the 
particular facts as to whether there is a reasonable probability that the representation of 
Municipality A against Municipality B in the proposed matter would involve either 
disclosure of confidential information acquired by Firm C in representing Municipality B 
or use of such confidential information to the disadvantage of Municipality B. 

The provisions of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct specify 
the standards for professional discipline of Texas lawyers. The Texas Disciplinary Rules 
are not designed to be rules for procedural decisions, including decisions by courts as to 
disqualification of Texas lawyers because of prior representation of other clients. See 
paragraph 15 of the Preamble to the Texas Disciplinary Rules. However, Texas courts 
have chosen to look to Rule 1.09 for guidelines in the case of disqualification motions 
based on prior representation of former clients. In re Epic Holdings, Inc., 985 S.W.2d 41, 
48 (Tex. 1998). Courts address the question of disqualification at the request of a former 
client by analyzing whether the two matters are “substantially related” under Rule 1.09, 
applying the following test: “[t]wo matters are ‘substantially related’ within the meaning 
of Rule 1.09 when a genuine threat exists that a lawyer may divulge in one matter 
confidential information obtained in the other because the facts and issues involved in 
both are so similar.” 985 S.W.2d at 51. 

In these circumstances, Firm C should disclose to Municipality A the possibility 
that Municipality B may seek disqualification of the firm and the potential consequences 
of such action: 



              
                
               
             

             
                

               
 
             

             
              

               
               

              
              

                
               

           
            

            
              

            
             

    
 

 
             

            
               

               
              

                
            

               
               
               
            

              
            

              
 

“The possibility that such a disqualification might be sought by the former client or 
granted by a court, however, is a matter that could be of substantial importance to the 
present client in deciding whether or not to retain or continue to employ a particular 
lawyer or law firm as its counsel. Consequently, a lawyer should disclose those 
possibilities, as well as their potential consequences for the representation, to the present 
client as soon as the lawyer becomes aware of them; and the client then should be 
allowed to decide whether or not to obtain new counsel.” Comment 9 to Rule 1.09. 

The proposed screening of the particular lawyers in Firm C who previously 
represented Municipality B would not alter the application of Rule 1.09(a). The lawyers 
who participated in the representation of Municipality B and the lawyer who is proposed 
to represent Municipality A are members of or associated with Firm C. Hence under Rule 
1.09(b), if the lawyers in Firm C who had represented Municipality B are prohibited from 
representing Municipality A in the proposed matter, all lawyers in Firm C are similarly 
prohibited. The exception in Rule 1.09(b) relating to authorization under Rule 1.10 is not 
applicable in this case since Rule 1.10 applies in the case of lawyers who are public 
officers or employees and not in the case of lawyers in private practice who represent 
governmental entities. Therefore, in the circumstances presented, the proposal to screen 
the lawyers who previously represented Municipality B will not cure an otherwise 
prohibited representation by Firm C. See National Medical Enterprises, Inc. v. Godbey, 
924 S.W.2d 123, 131 (Tex. 1996) (presumption that lawyers in the same firm share 
confidences is irrebuttable); see generally Henderson v. Floyd, 891 S.W.2d 252, 254 
(Tex. 1995) (screening of associate who transferred to opposing counsel’s firm did not 
prevent disqualification of firm). 

CONCLUSION 
Under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct, a law firm is 

permitted to represent a municipality against another municipality that was a former 
client without prior consent of the former client if the litigation matter does not involve 
questioning the validity of the law firm’s services or work product for the former client, 
the proposed representation does not involve a matter that is the same or substantially 
related to the matter for which the firm represented the former client, and there exists no 
reasonable probability that the proposed representation would cause the law firm to 
violate the obligations of confidentiality owed to the former client under Rule 1.05. If any 
lawyer in the law firm could not represent the municipality client in the proposed matter 
because of prior representation of a former client while the lawyer was in private law 
practice, the entire law firm would be prohibited from undertaking the representation. 
The representation would be prohibited without regard to the law firm’s attempt to screen 
from the current representation all lawyers who could not themselves represent the 
current client in the proposed matter because of their prior representation of the adverse 
party. 


