
 

   
  

    
      

 
 

 
 

 
 

Opinion No. 577 
March 2007 

The Professional Ethics Committee 
For the State Bar of Texas 

QUESTION  PRESENTED  
 

May  a  law  firm  hire  a  lawyer  who  is  not  an  associate,  partner,  or  shareholder  of  the  law  firm  to  
provide  legal  services  for  a  client  of  the  firm  and  then  bill  the  client  a  higher  fee  for  the  work  done  by  that  
lawyer  than  the  amount  paid  to  the  lawyer  by  the  firm?  

STATEMENT  OF  FACTS  
 
 A  law  firm  enters  into  an  arrangement  with  a  lawyer  who  is  not  an  associate,  partner  or  
shareholder  of  the  law  firm  to  work  on  a  matter  for  a  client.   The  law  firm  will  pay  the  lawyer  an  agreed-
upon  amount  for  his  work  on  the  matter,  but  the  lawyer  will  not  assume  joint  responsibility  with  the  law  
firm  for  the  representation.   The  law  firm  intends  to  charge  the  client  an  hourly  fee  established  by  the  law  
firm  for  the  lawyer's  work  as  well  as  for  the  work  of  the  partners,  shareholders  and  associates  of  the  law  
firm.   The  result  is  that  the  law  firm  will  charge  the  client  more  for  the  lawyer's  work  than  the  law  firm  is  
paying  the  lawyer  for  that  work.   The  lawyer  will  be  identified  on  the  law  firm's  bills  along  with  a  
description  of  the  work  done  and  the  hours  spent  doing  that  work,  but  the  amount  paid  by  the  law  firm  to  
the  lawyer  will  not  be  disclosed  to  the  client.  

DISCUSSION  
 
 Rule  7.01(a)  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  refers  to  lawyers  practicing  
under  a  firm  name,  and  Rule  7.01(d)  provides  that  “[a]  lawyer  shall  not  hold  himself  or  herself  out  as  
being  a  partner,  shareholder,  or  associate  with  one  or  more  other  lawyers  unless  they  are  in  fact  partners,  
shareholders,  or  associates.”   Rule  1.04(f)  deals  with  a  division  of  fees  between  “lawyers  who  are  not  in  
the  same  firm  .  .  .  .”   The  Terminology  Section  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  provides  that  “‘Firm’  or  
‘Law  firm’  denotes  a  lawyer  or  lawyers  in  a  private  firm;  or  a  lawyer  or  lawyers  employed  in  the  legal  
department  of  a  corporation,  legal  services  organization,  or  other  organization,  or  in  a  unit  of  
government”  and  that  “‘Partner’  denotes  an  individual  or  corporate  member  of  a  partnership  or  a  
shareholder  in  a  law  firm  organized  as  a  professional  corporation.”  
 

Rule  1.04(f)  requires  that,  when  a  law  firm  and  a  lawyer  who  is  not  “in”  the  firm  divide  legal  fees  
or  agree  to  do  so,  the  division  must  meet  several  requirements:   (1)  either  the  billing  is  in  proportion  to  
services  performed  or  the  lawyers  involved  assume  joint  responsibility  for  the  matter,  (2)  the  client  
consents  in  writing  to  the  terms  of  the  fee  division  arrangement,  and  (3)  the  total  fee  complies  with  the  
requirement  of  Rule  1.04(a)  that  a  fee  for  legal  services  not  be  unconscionable.  
 
 If  a  lawyer  is  “in”  the  law  firm  that  is  billing  for  the  lawyer’s  work,  such  billing  will  not  involve  a  
division  of  fees  and  the  requirements  of  Rule  1.04(f)  will  not  apply.   To  determine  whether  a  lawyer  is  or  
is  not  “in”  a  law  firm,  the  relationship  between  the  lawyer  and  the  law  firm  must  be  considered  in  more  
detail.   A  lawyer  will  either  be  in  the  law  firm  and  referred  to  in  this  opinion  as  a  “firm  lawyer”  or  not  in  
the  law  firm  and  referred  to  in  this  opinion  as  a  “non-firm  lawyer.”   The  Texas  Disciplinary  Rules  do  not  
provide  guidance  on  when  a  lawyer  is  in  a  law  firm  for  purposes  of  the  Rules.   That  may  be  in  part  
because  traditionally  law  firms  consisted  basically  of  partners  or  shareholders  and  “associates,”  who  were  



                  
    

 
                   

                    
                 

                  
                 

               
                      

               
                

         
 

                
                    

                    
                

                    
                  

      
 
                 

                   
                   

                     
               
               

               
             

                    
 

   
                   

                    
                    

                
                      

                    
                
                  
                 

                  
                  

                  
 

                    
                   

                    
                       
                   

any lawyers employed by the law firm who were not partners or shareholders. Today the legal services 
landscape is more varied. 

In the case of a firm lawyer, his relationship with the firm may be as a shareholder, partner, or 
associate or he may have some other type of relationship with the firm. For the purposes of this opinion, 
firm lawyers who are not shareholders, partners, or associates will be referred to “other firm lawyers.” 
Other firm lawyers are lawyers that are reasonably considered to be “in” the law firm. Such a 
determination can be based on various objective factors, including but not limited to the receipt of firm 
communications, inclusion in firm events, work location, length and history of association with the firm, 
whether the firm and the lawyer identify or hold the lawyer out as being in the firm to clients and to the 
public, and the lawyer’s access to firm resources including computer data and applications, client files 
and confidential information. Examples of other firm lawyers include lawyers referred to as of counsel, 
senior attorneys, contract lawyers and part-time lawyers. 

Just as with partners, shareholders and associates, a firm may establish an hourly rate for other 
firm lawyers that results in the firm charging the client more for the work of the other firm lawyers than 
the law firm is paying those lawyers for that work. Doing so does not mislead or deceive the client 
because other firm lawyers are understood to be “in” the firm, as are partners, shareholders and 
associates. For the same reasons, the law firm may identify other firm lawyers on the firm’s bills with a 
description of the work, the hours expended, and the lawyer’s hourly rate. Doing so does not violate 
either Rule 1.04(f) or Rule 7.01. 

For the purposes of this opinion, the term “non-firm lawyer” as applied to a particular lawyer’s 
relationship to a law firm means a lawyer who is not “in” the law firm and instead practices separately 
from the law firm even when working with the firm on a particular client’s matter. The determination as 
to whether a particular lawyer is or is not “in” a particular law firm can be based on the various objective 
factors discussed above. Examples of non-firm lawyers can include outside patent counsel, local counsel, 
counsel with expertise dealing with a particular government agency, counsel in another state hired to 
advise regarding the application of that state’s laws, and lawyers hired individually or through another 
organization that provides temporary additional staffing or capabilities such as document review or 
research for a particular matter. In many cases, a non-firm lawyer is in fact a member of another law 
firm. 

In the case of non-firm lawyers, it is the opinion of the Committee that a division of fees subject 
to Rule 1.04(f) is not involved if the law firm bills the client as an expense, and without markup, the non-
firm lawyer’s fees which have been billed to the law firm by the non-firm lawyer. Billing for a non-firm 
lawyer’s services as an expense should not be considered a division of fees implicating Rule 1.04(f) 
because there is in fact no division of fees taking place – the law firm is billing and collecting for the law 
firm the fees due for the law firm’s services and the law firm is billing, collecting and paying over the 
fees charged by the non-firm lawyer for that lawyer’s services. Although treating a non-firm lawyer’s 
bills as an itemized expense without markup would be the most usual arrangement in such cases, the law 
firm could also avoid a division of fees while including the non-firm lawyer’s work in hourly billing 
provided that there was a clear presentation in the bill of the non-firm lawyer’s billed time and resulting 
bill amount without markup or markdown. In this latter billing arrangement, the law firm would also be 
required to indicate clearly in the bill that the non-firm lawyer was not a lawyer in the firm. 

Under Rule 1.04(f), a division of fees will exist when a law firm includes in its bills fees for work 
done by a non-firm lawyer and the amounts billed to the client for the non-firm lawyer’s work differ from 
the amounts billed by the non-firm lawyer to the law firm for such work. In that situation, either the non-
firm lawyer is sharing fees for his services with the law firm or the law firm is sharing a portion of its fees 
with the non-firm lawyer. For example, consider the situation in which a law firm is handling a lawsuit 



                    
                   

                  
                    

                     
                   

                 
                  

                        
                   
                 

                   
               

 
                    

                    
                      
                   

                    
                  

                  
                  

                    
               

 
               

            
              

               
                  

                 
                   

                     
                 

              
                

     
 
 

for a client and then brings in a non-firm bankruptcy lawyer for advice on a particular issue. In one 
month the bankruptcy lawyer bills the firm $500 for five hours of work on the case billed at the 
bankruptcy lawyer’s standard billing rate of $100 per hour. The law firm may, without engaging in a 
division of fees subject to Rule 1.04(f), bill to the client the $500 billed by the bankruptcy lawyer either as 
an expense or as hourly work for which exactly $500 is included in the law firm’s fee. However, if the 
firm bills the client more than $500 (say, $600) for the bankruptcy lawyer’s work, there will be a division 
of fees between the firm and the bankruptcy lawyer because the law firm rather than the bankruptcy 
lawyer will receive the excess (in this example $100) over the $500 billed by the bankruptcy lawyer for 
his 5 hours of work. There would also be a division of fees if the law firm chose to bill the client less 
than $500 (say $450) for the bankruptcy lawyer’s work because in that case the law firm would be sharing 
with the bankruptcy lawyer the law firm’s fees to the extent the amount collected for the bankruptcy 
lawyer’s work itself was insufficient to cover the full $500 due to the bankruptcy lawyer – in this example 
$50 of the law firm’s fees would be shared with the non-firm lawyer. 

Thus, in the case of non-firm lawyers, when a law firm bills a client for the work of the firm’s 
lawyers and for the work of a non-firm lawyer, there will be a division of fees under Rule 1.04(f) unless 
the law firm bills the non-firm lawyer’s fee to the client in the same amount as billed to the law firm by 
the non-firm lawyer. If there is a difference between the amount billed by the non-firm lawyer and the 
amount charged by the law firm to the client with respect to this work, such billing will not be permissible 
unless all the requirements of Rule 1.04(f) are met – proportionality of fees to services performed or joint 
responsibility for the representation, written client consent to the terms of the fee division, and a total fee 
that is not unconscionable under Rule 1.04(a). In addition, Rule 7.01(d) will prohibit the law firm from 
incorporating the non-firm lawyer’s name, work and time into its own bill unless the law firm does so in a 
way that identifies the non-firm lawyer as a lawyer who is not in the firm. 

The Committee notes that the conclusions reached in this opinion differ substantially from the 
conclusions reached in American Bar Association Standing Committee on Ethics and Professional 
Responsibility Formal Opinion 00-420 (November 29, 2000) (the “ABA Opinion”). The ABA Opinion 
concluded, interpreting rules similar to the applicable provisions of the Texas Disciplinary Rules, that if 
the costs associated with a contract lawyer’s services are billed as an expense they should not be greater 
than the actual cost incurred by the billing lawyer (including expenses of the billing lawyer in obtaining 
and providing to the client the services of the contract lawyer) but that a billing lawyer may add a 
surcharge for the services of a contract lawyer when the services are billed to the client as a fee for legal 
services provided that the total charge is reasonable. However, for the reasons set forth above, this 
Committee believes that the conclusions reached in the present opinion correctly interpret the provisions 
of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct applicable to Texas lawyers with respect to the 
issues addressed in this opinion. 

CONCLUSION  
 
 Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  a  law  firm  may  establish  an  hourly  
rate  for  a  lawyer  who  is  not  a  shareholder,  partner  or  associate  but  is  otherwise  “in”  the  firm,  the  law  firm  
may  use  that  hourly  rate  in  billing  clients  for  such  lawyer’s  work  at  a  rate  that  is  more  than  the  law  firm  is  
paying  the  lawyer  for  that  work,  and  the  law  firm  may  identify  such  lawyer  on  the  firm’s  bills  with  a  
description  of  the  work  performed,  the  hours  expended,  and  the  lawyer’s  hourly  rate  without  
distinguishing  such  lawyer  from  other  lawyers  in  the  firm  and  without  disclosing  the  amount  paid  by  the  
firm  to  such  lawyer.   However,  when  a  law  firm  bills  a  client  for  legal  services  provided  by  a  lawyer  that  
is  not  “in”  the  law  firm,  there  will  be  a  division  of  fees  between  the  law  firm  and  the  lawyer  unless  the  
law  firm  bills  the  client  precisely  the  amount  that  has  been  billed  to  the  law  firm  by  such  lawyer.   Any  
arrangement  for  division  of  fees  between  a  law  firm  and  a  non-firm  lawyer  would  be  required  to  meet  all  



                
                   

                
                     
       

the requirements of Rule 1.04(f) - proportionality of fees to services performed or joint responsibility for 
the representation, written client consent to the terms of the fee division, and a total fee that is not 
unconscionable under Rule 1.04(a). In addition, the law firm would be prohibited from incorporating a 
non-firm lawyer’s name, work and time into its own bill unless it did so in a way that showed that the 
non-firm lawyer was not in the firm. 


