
 
 

 
 
 
 
 

 
 

   
 

QUESTION  
 
Is  it  permissible  under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  for  a  former  

employee  of  a  Texas  regulatory  agency  to  represent  a  client  before  the  agency  in  a  matter  that  
originated  during  the  lawyer’s  employment  but  in  which  the  lawyer  did  not  participate  personally  
and  substantially?  

STATEMENT  OF  FACTS  
 
Less  than  a  year  after  terminating  employment  with  a  Texas  regulatory  agency,  a  lawyer  

appeared  before  the  same  regulatory  agency  as  the  representative  of  a  client  who  was  involved  in  
a  matter  pending  before  the  agency.   The  matter  originated  while  the  lawyer  was  employed  by  the  
agency  but  the  lawyer  had  not  participated  personally  or  substantially  in  the  matter  when  he  was  
employed  by  the  agency.   

 
With  respect  to  other  contested  cases  unrelated  to  the  matter  in  question,  the   lawyer  

while  employed  by  the  agency  had  conducted  discovery,  evaluated  evidence,  participated  in  rule  
changes,  filed  formal  charges  against  licensees,  reviewed  orders,  and  attended  settlement  
conferences.   The  agency  took  the  position  that,  under  Rule  1.10  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  
of  Professional  Conduct  and  under  section  572.054(b)  of  the  Texas  Government  Code,  the  lawyer  
was  not  permitted  to  represent  the  client  in  the  pending  matter.  

DISCUSSION  
 

Rule  1.10(a)  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  specifically  deals  
with  successive  government  and  private  employment  of  lawyers  and  provides  as  follows:  

“(a)  Except  as  law  may  otherwise  expressly  permit,  a  lawyer  shall  not  
represent  a  private  client  in  connection  with  a  matter  in  which  the  lawyer  
participated  personally  and  substantially  as  a  public  officer  or  employee,  unless  
the  appropriate  government  agency  consents  after  consultation.”  

Thus,  unless  the  government  agency  consents,  a  lawyer  who  has  been  employed  by  a  government  
agency  may  not  after  leaving  the  agency  represent  a  client  with  respect  to  a  matter  in  which  the  
lawyer  had  “participated  personally  and  substantially”  while  an  employee  of  the  agency.    

Rule  1.10(f)  specifies  the  meaning  to  be  given  to  the  term  “matter”  for  purposes  of  the  
provisions  of  Rule  1.10:  



            
          

          
       

          
    

            
      

 
                

                
                

                   
                 

               
              
      

            
                

                
                 

  
 

             
               

            
          

 
             

              
                

              
            

 
 
 

“(f) As used in this rule, the term “matter” does not include regulation-
making or rule-making proceedings or assignments, but includes: 

(1) Any adjudicatory proceeding, application, request for a ruling or 
other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge 
accusation, arrest or other similar, particular transaction involving a specific 
party or parties; and 

(2) any other action or transaction covered by the conflict of interest 
rules of the appropriate government agency.” 

Although the scope of the term “matter” for purposes of Rule 1.10 may be greater under 
Rule 1.10(f)(2) as a result of a particular agency’s conflict of interest rules, the personal and 
substantial participation standard of Rule 1.10(a) would not be affected. Hence, even if the term 
“matter” in the case of a particular agency has a wider scope because of the terms of the agency’s 
conflict of interest rules and the operation of Rule 1.10(f)(2), Rule 1.10(a) would still not apply to 
a former agency lawyer in connection with a matter, however defined, unless the personal and 
substantial participation standard included in Rule 1.10(a) was met with respect to the lawyer’s 
relationship to such matter. 

In the circumstances presented, the only apparent connection between the matter in 
question and the lawyer while an employee of the agency was the lawyer’s employment by the 
agency. Personal and substantial participation cannot be imputed based on title of office or the 
existence of statutory authority. Spears v. Fourth Court of Appeals, 797 S.W.2d 654, 657 (Tex. 
1990). 

Rule 1.09 of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct governing conflicts of 
interest with respect to former clients is not applicable to the circumstances considered. Issues 
concerning successive government and private employment are governed by Rule 1.10 rather 
than Rule 1.09. See Comment 1 to Rule 1.09. 

In connection with this opinion, the Committee notes that the Texas Ethics Commission 
has recently ruled that section 572.054(b) of the Texas Government Code does not prohibit 
representation in a case opened while a lawyer was employed by a government agency if the 
lawyer did not personally participate and the case was not within the lawyer’s official 
responsibility. Texas Ethics Commission, Ethics Advisory Opinion 470, May 12, 2006. 

CONCLUSION  
 
Under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct,  a  former  employee  of  a  

Texas  regulatory  agency  is  permitted  to  represent  a  client  in  proceedings  before  the  agency  in  a  
matter  that  originated  during  the  lawyer’s  employment  with  the  agency  but  with  respect  to  which  
the  lawyer  had  no  personal  and  substantial  participation  as  an  employee  of  the  agency.  


