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QUESTION PRESENTED
Under the Texas Disciplinary Rules of ProfessionalConduct, may a lawyer sharea
contingenfeewith a suspendedr disbarredawyer?

STATEMENT OF FACTS

Lawyer A refers a contingentfee caseto Lawyer B pursuantto a signed referral
agreementhat calls for the two lawyersto sharethe contingentfee. Subsequentlyl.awyer A is
suspendedrom the practiceof law. While Lawyer A is suspendedrom the practiceof law, a
contingenfee becomepayablewith respecto the contingenfee case.

DISCUSSION

With exceptionsnot relevant here, Rule 5.04(a) of the Texas Disciplinary Rules of
ProfessionalConductprovidesthat "[a] lawyer or law firm shall not shareor promiseto share
legal feeswith a non-lawyer...." The primary rationalebehindthis rule is to preventsolicitation
by lay personsof clients for lawyersandto avoid encouragingor assistingnon-lawyersin the
practiceof law. SeeCommentl to Rule5.04.

The Committeepreviouslyaddresse@ similar issueunder Disciplinary Rule 3- 102 of
the TexasCode of ProfessionalResponsibility,the predecessoto current Rule 5.04(a) of the
TexasDisciplinary Rules of ProfessionalConduct.Disciplinary Rule 3-102 providedthat "[a]
lawyer or law firm shall not sharelegal fees with a non-lawyer...." In ProfessionalEthics
CommitteeOpinion 432 (October1986), the Committeeheld that paymentof feesto a lawyer
who is disbarredorior to the completionof a contingentfee contractviolatesRule 3-102because
the disbarredlawyer is not entitled to collect either on the contractor quantummeruit for the
servicesthat have beenrendered Relying on the TexasSupremeCourt'sdecisionin Royden v.
Ardoin, 331S.W.2d206 (Tex. 1960),the Committeeconcludedhatthe disbarmenbr suspension
of the lawyer is tantamountto voluntary abandonmenby the lawyer, which disqualifiesthe
lawyer from compensatiorbecausehe lawyer is unableto completethe work the lawyer was
hiredto perform.The Committee however,expresslydid not addresghe questionof paymentto
a lawyer wheretherewasno abandonmeniecausehe serviceshadbeencompletedprior to the
disciplinaryaction.

Two opinionsof the FourteenthDistrict Court of Appealshave addressedhe specific
guestionleft unresolvedy Opinion432.In Leev. Cherry, 812S.W.2d361 (Tex. App. - Houston
[14th Dist.] 1991, writ denied),the court held that a disbarredawyer may receivereferral fees
providedthat the lawyer completedthe legal work on the caseprior to disbarmentin Lee, the
courtrefusedto extendthe holding of Royden v. Ardoin, supra,to a casein which the lawyerhad
completedall of the work expecteddf him. The courtreasonedhatvoluntaryabandonmenonly
appliesto those situationswhere the lawyer has not completedthe legal servicesprior to
disbarmentSee812 S.W.2dat 363. The Lee decisionwasfollowed in AW. Wright & Associates,
P.C. v. Glover, Anderson, Chandler & Uzck, L.L.P.,993S.W.2d466 (Tex. App. - Houston[14th
Dist.] 1999, pet.denied).Both casesnvolvedforwardinglawyersin referralfee arrangements.

Lee and A. W. Wright were decidedbeforethe amendmentso Rule 1.04 of the Texas
Disciplinary Rules of ProfessionalConduct, which becameeffective March 1, 2005. The
amendmentabolishedthe pure referralfee. Underthe amendedRule ascurrentlyin effect, fee



divisions betweenlawyers not in the samefirm must be made either in proportion to the
professionalservicesperformedby eachlawyer or basedon the lawyers'assumptionof joint
responsibility for the representationSee Rule 1.04(f). Under the amendedrule, a referring
lawyer'sdutiescannotendwith thereferral. Although Lee andA. W. Wright weredecidedbefore
the 2005amendmenbf Rule 1.04,the Committeeis of the opinionthatthe underlyingrationale
of thesedecisionds correctandthatunderthe TexasDisciplinary Rulesof ProfessionaConduct
a lawyer may sharea contingentfee with a suspendear disbarredlawyer if the suspendear
disbarredlawyer hasfully performedall work in the matterprior to the lawyer'ssuspensioror
disbarmentThe Committee however notesthatunderotherprinciplesof Texaslaw a suspended
or disbarredlawyer may be prohibitedfrom receivingsomeor all of the feesgeneratedrom a
matterthat forms the basisof the disciplinaryactionagainstthe lawyer. SeeBurrow v. Arce, 997
S.W.2d229(Tex.1999).

CONCLUSION

Under the Texas Disciplinary Rules of ProfessionalConduct,a lawyer may sharea
contingentfee with a suspendedr disbarredawyerif the fee-sharingagreemenexistedbefore
the suspensiomr disbarmentandthe suspendedr disbarredawyer fully performedall work in
the matterbeforethe suspensiolr disbarment.



