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QUESTION  PRESENTED   
 May  a  lawyer,  acting  as  a  receiver,  ethically  pay  a  portion  of  his  fee  to  the  parties’  
lawyers?   
 
STATEMENT  OF  FACTS   
 A  lawyer  is  appointed  receiver  by  court  order  in  a  family  law  case  to  sell  land  owned  by  
the  parties  in  the  case.  The  lawyer/receiver  sells  the  property  and  wishes  to  pay  a  portion  of  his  
fee  to  the  parties’  lawyers.  The  court  order  appointing  the  receiver  does  not  address  such  
payments.   
 
DISCUSSION   
 The  duties  of  a  lawyer/receiver  will  ordinarily  be  governed  by  sections  64.001  et  seq.  of  
the  Texas  Civil  Practice  and  Remedies  Code  and  the  particular  court  order  specifying  the  
lawyer/receiver’s  role  and  assignment.  The  court  order  commonly  provides  for  the  manner  of  
payment  of  a  receiver’s  fee.  Typically  a  receiver’s  fee  is  paid  from  proceeds  of  a  sale  and  reduces  
the  net  amount  received  by  the  parties.  In  effect,  the  parties  pay  the  receiver’s  fee.  In  this  fact  
situation,  the  lawyer/receiver  desires  to  pay,  after  the  receivership  is  concluded,  a  portion  of  his  
fee  to  the  lawyers  representing  the  parties.   
 
Rule  8.04(a)(1)  provides:   
 “(a)  A  lawyer  shall  not:   

(1)  violate  these  rules,  knowingly  assist  or  induce  another  to  do  so,  or  do  so  
through  the  acts  of  another,  whether  or  not  such  violation  occurred  in  the  course  
of  a  client-lawyer  relationship[.]”   

 
 Receivers  are  often  appointed  by  the  court  on  the  recommendation  of  the  parties’  
lawyers.  The  Committee  believes  that  the  sharing  of  the  receiver’s  fee  may  be  perceived  as  an  
inducement  to  the  parties’  lawyers  to  recommend  the  appointment  of  that  receiver.  The  
expectation  of  receipt  of  a  portion  of  the  receiver’s  fee  could  impair  the  impartial  exercise  of  a  
lawyer’s  judgment  in  assessing  the  qualifications  of  potential  receivers  and  result  in  bias  toward  a  
receiver  who  shares  fees.  By  accepting  a  portion  of  the  receiver’s  fee,  the  parties’  lawyers  would  
violate  Rule  1.08(e),  which  provides:   
“(e)  A  lawyer  shall  not  accept  compensation  for  representing  a  client  from  other  than  the  client  
unless:   

(1) the client consents; 
(2) there is no interference with the lawyer’s independence of professional 

judgment or with the client-lawyer relationship; and 
(3) information relating to representation of a client is protected as required by 

Rule 1.05.” 

Consequently, the lawyer/receiver’s payment to the parties’ lawyers of a portion of his fee as 
receiver would constitute assisting or inducing another lawyer to violate Rule 1.08(e) and thus 
would involve a violation by the lawyer/receiver of Rule 8.04(a)(1). 
Moreover, if the lawyer/receiver performed legal services in connection with such appointment as 



receiver,  payment  of  a  portion  of  the  receiver’s  fee  to  the  parties’  lawyers  would  not  be  permitted  
because  the  payment  would  not  be  made  in  accordance  with  the  requirements  of  Rule  1.04(f)  for  
division  of  a  fee  between  or  among  lawyers.   
 
CONCLUSION   
 A  lawyer  who  is  appointed  by  a  court  to  serve  as  a  receiver  may  not  pay  a  part  of  the  
receiver  fees  earned  to  lawyers  representing  the  parties.  


