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QUESTION P RESENTED  
Is  it  permissible  under  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  for  a  

law  firm  to  enter  into  an  arrangement  with  a  group  of  medical  professionals  pursuant  to  
which  the  group  would  fund  the  law  firm’s  television  advertising  with  the  expectation  but  
not  the  obligation)  that  the  law f irm  would  refer  clients  to  the  medical  group?  

STATEMENT  OF  FACTS  
A  group  of  medical  professionals  (chiropractors  and  orthopedic  surgeons)  

proposes  to  fund  a  law  firm’s  television  advertising,  either  by  making  payments  directly  
to  the  law  firm  to  use  solely  for  such  advertising,  or  to  pay  the  costs  of  such  advertising  
directly  to  the  television  stations.   In  the  proposed  arrangement,  the  advertisements  would  
identify  the  medical  group  and  expressly  note  that  the  group  had  paid  for,  in  whole  or  in  
part,  the  advertisements.   Two  types  of  advertisements  are  proposed.   The  first  would  be  
targeted  at  persons  with  potential  workers’  compensation  claims.   The  second  would  be  
targeted  at  persons  with  other  personal  injury  claims,  such  as  those  injured  in  automobile  
accidents  or  in  other  circumstances  involving  possible  third  party  negligence.   It  is  
assumed  that  these  advertisements  would  meet  the  requirements  of  Rule  7.04  on  
advertisements  in  the  public  media.  

In  connection  with  representing  persons  who  respond  to  the  proposed  
advertisements,  the  law  firm  and  the  medical  group  expect  that  the  law  firm  would  refer  
its  new  clients  to  the  medical  group  if  such  new  clients  needed  any  medical  services.   
Although  the  parties  to  the  proposed  arrangement  would  have  this  expectation,  there  
would  be  no  formal  agreement  requiring  the  law  firm  to  make  such  referrals.   The  law  
firm  would  disclose  the  advertising  arrangement  between  the  law  firm  and  the  medical  
group  in  its  advertisements  and,  presumably,  at  the  time  of  any  such  referral.  

DISCUSSION  
As  a  threshold  matter,  even  though  the  law  firm  would  have  no  contractual  

obligation  to  refer  clients  to  the  medical  group,  it  is  clear  that  the  proposed  arrangement  
has  a  material  quid  pro  quo  element.   For  its  part,  the  medical  group  must  surely  consider  
its  payments  for  the  law  firm’s  advertisements  a  legitimate  business  expense,  and  not  a   
gift.   It  is  apparent  that  the  medical  group  intends  to  pay  the  law  firm,  in  effect,  for  
referrals  of  potential  patients.   Similarly,  the  law  firm  must  surely  understand  that  it  is  not  
intended  to  be  the  beneficiary  of  a  gift  from  the  medical  group  and  that  unless  the  law  
firm  refers  some  of  its  new  clients  to  the  medical  group,  the  advertising  arrangement  will  



                 
            

            
 

             
               

 

          
        

               
            

        

          
          

   

            
            

           
                

       

             
            

 

            
         

   
          

             
          

 
             

             
    

            
  

not continue very long. Thus, the law firm has a financial incentive to refer clients it 
develops through the advertising arrangement to the medical group. This circumstance 
raises several issues under the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct (the 
“Rules”). 

A lawyer’s obligation to provide independent advice to a client is an essential 
element of a lawyer’s relationship with the client that is reinforced by Rule 2.01, which 
provides: 

“In advising or otherwise representing a client, a lawyer shall 
exercise independent professional judgment and render candid advice.” 

Comment 4 to Rule 2.01 recognizes that a lawyer is sometimes called upon to make 
recommendations to a client about matters not strictly involving legal questions in 
connection with discharging the lawyer’s overall professional responsibilities: 

“Where consultation with a professional in another field is itself 
something a competent lawyer would recommend, the lawyer should make 
such a recommendation.” 

In making any such recommendation, the lawyer would be expected to exercise 
independent professional judgment. In the circumstances presented here, it is unclear 
whether any client could reasonably expect to receive that independent professional 
judgment when the law firm has a financial incentive to refer clients to the medical group 
that has funded the law firm’s advertising. 

For similar reasons, Rule 1.06, which deals with conflicts of interest, is also 
relevant to the proposed advertising arrangement. Rule 1.06(b)(2) provides in relevant 
part: 

“except to the extent permitted by paragraph (c), a lawyer shall not 
represent a person if the representation of that person: 
. . . 

(2) reasonably appears to be or become adversely limited by 
the lawyer’s or law firm’s responsibilities to another client or to a third 
person or by the lawyer’s or law firm’s own interests.” 

Before accepting or continuing a representation that involves a conflict of interest under 
Rule 1.06(b), supra, the lawyer must satisfy the requirements of Rule 1.06(c), which 
provides as follows: 

“A lawyer may represent a client in the circumstances described in 
(b) if: 



              
       

               
         

          
    

 
               
                 

              
                  

                  
         

              
                  

               
                

                 
               

              
               

             
               

                
                

               
                

              

              
                

                
                

               
         

 

 

(1) the lawyer reasonably believes the representation of each 
client will not be materially affected; and 

(2) each affected or potentially affected client consents to such 
representation after full disclosure of the existence, nature, implications, 
and possible adverse consequences of the common representation and the 
advantages involved, if any.” 

Under this Rule, the law firm must reasonably determine that the arrangement with the medical 
group would not materially affect the law firm’s representation of the client and, if it makes such 
a determination, obtain the informed consent of each affected or potentially affected client. 
Comment 4 to Rule 1.06 cautions that loyalty to a client is impaired in any situation where a 
lawyer may not be able to consider, recommend or carry out an appropriate course of action for a 
client because of the lawyer’s own interests. 

Since, in the circumstances presented, the law firm would have a financial incentive to 
refer clients to the medical group, the law firm would be tempted to advise the client to choose 
the medical group instead of some other medical provider, even if the other medical provider 
might be more appropriate for the client under the circumstances existing at the time. In 
addition, if the law firm referred a client to the medical group, and if the medical group 
participated in the prosecution of the client’s personal injury claim (e.g., as a witness), the 
advertising arrangement between the law firm and the medical group could adversely affect the 
client’s claim. Given this risk, which would be potentially present in all representations for 
clients for whom the medical group provided medical services upon the law firm’s 
recommendation, the Committee believes that it would not be possible for the law firm to 
reasonably conclude that it could recommend to its clients the medical group that is paying for 
the law firm’s advertising. Hence the law firm could never meet the requirements of Rule 
1.06(c)(1) with respect to the conflict of interest involved in the law firm’s recommendation of 
the medical group to the law firm’s clients. Because such recommendations are an essential part 
of the proposed arrangement, the proposed arrangement is not permitted under the Rules. 

The Committee notes that the proposed arrangement might also be deemed to constitute a 
violation of Sections 102.001 et seq. of the Texas Occupations Code because of the receipt by 
the law firm of something of value in exchange for the law firm’s recommendation of the 
medical group to the law firm’s clients. However, since the Committee does not have authority 
to deal with questions of statutory interpretation, no opinion is expressed as to whether the 
proposed arrangement might constitute a violation of such provisions. 

CONCLUSION  
The  proposed  arrangement  creates  an  unacceptable  conflict  of  interest  for  the  law  firm  

participating  in  the  arrangement  and  hence  the  arrangement  is  not  permitted  under  the  Texas  
Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct.  


