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QUESTION PRESENTED

Is it a violation of the TexasDisciplinary Rulesof ProfessionalConductfor a
lawyer to enterinto a fee arrangementith a governmentakaxing unit to collect its
delinquenttaxeswhere,underthe arrangementa portion or all of the statutorypenalties
designatedor legal feesmay be kept by the taxing unit ratherthan paid to the lawyer if
certaincollectiongoalsarenot met?

STATEMENT OF FACTS

Section6.30(c) of the TexasTax Codeprovidesthat “[tjhe governingbody of a
taxing unit may contractwith any competengttorneyto representhe unit to enforcethe
collectionof delinquenttaxes.” In connectiontherewith,section33.07 of the Tax Code
permitsthe taxing unit to chargeand collect statutorypenaltiesfrom taxpayersto pay
legalfeesincurredin collectingsuchdelinquentaxes.

Undera proposedee arrangemenbetweerataxingunit andalawyer,theamount
of feesto be paidto the lawyer out of the statutorypenaltiescollectedby the taxing unit
would dependon whetherthe amountof delinquentaxesrecoveredy the lawyerduring
the term of the fee arrangemenexceeded specifiedcollectiongoal. The taxing unit
would escrowfor a specifiedperiodof time all statutorypenaltiesmposedandcollected
for legal fees pursuantto section 33.07 of the Texas Tax Code with respectto tax
collection caseshandledby the lawyer. At the end of the specifiedtime period, if the
lawyer had met or exceededhe collection goal, the full amountof the section33.07
penaltieswould be transferredout of escrowand paid to the lawyer. However,if the
delinquenttax collectionswere lessthanthe agreed-upomoal, the governmentataxing
unit would transferout of escrowandincludein its tax revenuesasmuchof theescrowed
section33.07 penaltiesas necessaryo make up for the differencebetweenthe actual
amountcollectedasa resultof the lawyer’s efforts andthe agreed-uportollectiongoal.
Thenthe balanceof the escrowedunds,if any, would be transferredout of escrowand
paidto thelawyer.

DISCUSSION

This factualscenariadescribesa proposedcontingentfee agreemento be entered
into betweenthe lawyer and the governmentataxing unit. Thatis, the fee the lawyer



actually receives is contingent upon whether the lawyer is able to achieve the agreed-
upon collection goal. The lawyer’s fee may range from zero to the full amount of section
33.07penalties collected and escrowed by the taxing unit depending upon the aggregate
amount of delinquent taxes actually collected by virtue of the lawyer’s collection efforts.

Rule 1.04 (d) of the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct provides in
pertinent part as follows:

“A fee may be contingent on the outcome of the matter for which the
service is rendered, except in a matter in which a contingent fee is prohibited by
paragraph (e) or other law.”

The exception provided in Rule 1.04(e) is not relevant to this discussion.
However, a contingent fee is not permitted under Rule 1.04(d) if the proposed contingent
fee arrangement is prohibited by “other law.”

Attorney’s fees are assessed as a penalty against the delinquent taxpayer pursuant
to section 33.07 of the Texas Tax Code. Specifically, sections 33.07 (a) and (c) provide
as follows:

“(@ A taxing unit or appraisal district may provide, in the manner
required by law for official action by the body, that taxes that become delinquent
on or after February 1 of a year but not later than May 1 of that year and that
remain delinquent on July 1 of the year in which they become delinquent incur an
additional penalty to defray costs of collection, if the unit or district or another
unit that collects taxes for the unit has contracted with an attorney pursuant to
Section 6.30. The amount of the penalty may not exceed the amount of the
compensation specified in the contract with the attorney to be paid in connection
with the collection of the delinquent taxes.”

“(c) If a penalty is imposed pursuant to this section, a taxing unit may not
recover attorney’s fees in a suit to collect delinquent taxes subject to the penalty.”

The interpretation of the penalty imposed by section 33.07 was first addressed in
Texas Attorney General Opinion JM-857 issued on February 16, 1988.

Attorney General Opinion JM-857 states at page 7 that:

“We conclude that the penalty imposed and collected under section 33.07
of the Tax Code may not be spent to defray costs of collection incurred by a
taxing unit itself. The penalty payments must go to compensate the attorney with
whom the taxing unit has contracted to collect its delinquent taxes. . . .. ”

Thereatfter, Attorney General Opinion JM-857 concludes at page 8 as follows:

“Pursuant to section 33.07 of the Tax Code, a taxing unit that has



contracted with an attorney to collect delinquent taxes under section 6.30 of the
Tax Code is authorized to impose a penalty not to exceed 15 percent [the standard
specified by section 33.07(a) prior to amendment in 2001] against delinquent
taxpayers to cover the attorney’s compensation. The taxing unit may not apply
any part of the penalties collected under section 33.07 to any additional costs of
collection which it incurs but must use all of the assessed penalties solely to
compensate the attorney with whom it contracted.”

A fact scenario very similar to the one presented here was recently submitted to
the Attorney General of Texas for opinion. Texas Attorney General Opinion JC-0443
issued on December 20, 2001 reaffirmed the holding of Attorney General Opinion JM
857 that the penalty imposed under section 33.07 may not be spent to defray the taxing
unit’s costs of collection. Attorney General Opinion JC-0443 at page 3 specifically holds
that “[tlhe purpose of the penalty authorized by section 33.07 of the Tax Code is to
compensate the attorney and not to pay other county expenses.”

The proposed fee arrangement between the lawyer and the governmental taxing
unit described in the above Statement of Facts would clearly violate the requirements of
section 33.07 as interpreted by Attorney General Opinion JC-0443 because, if the
lawyer’s collection goal is not met, the proposed contract “impermissibly allocates some
of the article 33.07 penalty to the county.” Attorney General Opinion JC-0443 at page 4.
Consequently, a lawyer’'s entry into the proposed fee arrangement would constitute a
violation of the Rule 1.04(d) prohibition against an arrangement for a contingent fee that
is in violation of “other law” (in this case, section 33.07 of the Tax Code).

CONCLUSION

Retentionby the taxing unit of any of the penaltyimposedandcollectedfor legal
feesundersection33.07of the TexasTax Codewould clearly be contraryto that section
asinterpretedby Attorney GeneralOpinion JM-857 and Attorney GeneralOpinion JC-
0443. Accordingly, it is the opinion of the Committeethat a lawyer’s entry into a fee
arrangementvith a governmentataxing unit thatis basedon the possibility that part or
all of section33.07 penaltieswould not be paid over to the lawyer involved in the tax
collection proceedingswould constitute a violation of Rule 1.04(d) of the Texas
Disciplinary Rules of ProfessionalConduct becausethe arrangementwould be a
contingentfee agreementhat requiresviolation of section33.07 of the TexasTax Code
upontheoccurrencef certaincontemplateevents.



