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QUESTION PRESENTED

Underthe TexasDisciplinary Rulesof ProfessionalConduct,may a lawyer enter
into anagreemenasdescribedoelowwith a healthcargrovider,for which the lawyeris
its in-housecounsel o referpatientswith personainjury claimsto thatlawyer?

STATEMENT OF FACTS

A lawyer is currently employed as general counsel (in-house counsel) by a
healthcargorovider and provideslegal guidanceand servicesto the healthcareorovider
andits affiliates. The lawyeralsomaintainsa separatéaw firm, which is locatedin the
samebuilding with his employer. The lawyeris permittedto representlientsotherthan
the healthcargrovideror its affiliatesandactivelydoesso.

The lawyer and healthcargoroviderwish to enterinto an agreementvherebythe
lawyer will provide legal servicesat low costto the healthcaregprovider’s patientswho
have personalinjury claims as a result of automobileaccidentsand who are receiving
treatmentfrom the healthcareprovider. The patientwould be free to chooseany other
lawyer, if preferred. A separateagreementvould be executedbetweenthe lawyer and
the patient/clientwith full disclosureof pastandpresentelationshipdetweerthe lawyer
andthe healthcareproviderandits affiliates. Written disclosuresvould be in bold print
anddiscusseavith eachpatient/clientbeforeenteringinto suchanagreement.

Separateagreementbetweenthe patient/clientand healthcargroviderwould be
enteredinto concerningthe paymentof chargesowedto the healthcargprovider. Those
chargesvould be paidto the healthcargroviderattime of settlemenbr otherresolution.

As part of the lawyer’'s compensatiorpackageandin returnfor in-houselegal
servicedo the healthcargrovider,the lawyerwill continueto receiveclericalandrelated
supportfrom the healthcareprovider during the time that he or his firm is representing
anyhealthcargroviderpatients.

Full disclosureof the existenceof conflicts of interestor potentialconflicts will
bemadein everycaseto the healthcargroviderandthe patient/clientoy thelawyer,who
will requestwritten waiver of conflicts from both in eachinstance. However, the
healthcareroviderwill not agreeto the lawyerhandlingdisputesbetweerthe healthcare
providerandthe patient/clientexceptthosedisputesregardingcharges. In otherwords,
disputessuchasa malpracticeclaim by the patient/clientagainstthe healthcareprovider
would requirethelawyer’swithdrawalandnonparticipation.



DISCUSSION

Any time a lawyer entersor considersenteringinto a referral arrangementthe
lawyeris confrontedwith severalprovisionsof the TexasDisciplinaryRules. Theabove
describedarrangemenbetweenthe healthcareprovider and its in-housecounselraises
severalethicalissuesunderRule 7.03, ProhibitedSolicitations& PaymentsRule 5.04,
Professionalndependencef a Lawyer; Rule 2.01, Advisor; and Rule 1.06, Conflict of
Interest:GeneraRule.

It is apparentfrom the foregoingStatemenbf Factsthat the healthcareprovider
will be recommendinghe lawyer to its patients. Although the patientis free to choose
anotherlawyer, the fact that the lawyer hasagreedto providelow costlegal servicesis
certainly an inducementfor the patientto becomea client of the lawyer. Rule 7.03(b)
providesin pertinentpartasfollows:

“A lawyer shall not pay, give, or offer to pay or give anythingof
value to a personnot licensedto practicelaw for soliciting prospective
clientsfor, or referringclientsor prospectiveclientsto, anylawyeror firm

The lawyerwould violate saidrule if the lawyer is giving “anything of value”to
the healthcareprovider. The lawyer is offering his legal servicesat lower costto the
healthcaregorovider’s patientsin exchangdor a referralfrom the healthcareprovider of
that patient. Suchan agreemengivesthe healthcareprovider a competitiveadvantage
over otherhealthcargroviderswho arenot ableto offer their patientsa lawyerwho will
provide legal servicesat such low cost. Additional considerationthat the healthcare
provideris receivingunderthe proposedarrangemenbetweenit andthe lawyer is that
the healthcareprovider will have greaterassurancehat any amountowed to it for its
chargeswill bepaiduponsettlemenbr otherresolutionof the patient/clientcase.

Althoughthe healthcareproviderproposeghatit will exerciseno control overor
involvementin the personainjury casethelawyeris giving up an elementof control by
agreeingto withdraw from representinghe patient/clientin the eventthat thereis a
disputebetweenthe healthcareprovider and the patient/clientotherthan a disputeover
charges.Thisrestrictionis discussedn moredetailbelow.

The Committees of the opinionthat,underthe proposedarrangementhe lawyer
is giving somethingof valueto the healthcargroviderwho will be soliciting prospective
clientsor referringclientsor prospectiveclientsto the lawyer.

Comment3 to Rule7.03statesn pertinentpartasfollows:

“However, paying, giving, or offering to pay or give anythingof valueto
personsnot licensedto practicelaw who solicit prospectiveclients for



lawyers has always been considered to be against the best interest of both
the public and the legal profession. Such actions circumvent these Rules
by having a non-lawyer do what a lawyer is ethically proscribed from
doing. Accordingly, the practice is forbidden by Rule 7.03(b).”

A client is entitled to expect that a lawyer will exercise independent professional
judgment and render candid advicge Rule 2.01. In the case of a victim of a personal
injury requiring medical care, the victim’s condition after the injury and medical care
reflects both the effects of the injury and the effects (good or bad) of the medical care. In
such circumstances, the Committee is of the opinion that it would be impossible for an
attorney to appropriately represent the patient/client without being able to address fully
the possibility that the healthcare provider might have some legal responsibility for the
condition of the patient/client after the injury.

Thus an agreement that precludes representation of the patient/client adverse to
the healthcare provider would constitute an impermissible restriction on the lawyer’s
exercise of independent professional judgment on behalf of his client, the injury victim.
Such a restriction would be contrary to Rule 5.04(c), which provides:

“A lawyer shall not permit a person who recommends, employs, or
pays the lawyer to render legal services for another to direct or regulate
the lawyer’s professional judgment in rendering such legal services.”

Furthermore, under the facts described above, the healthcare provider is the
employer of the lawyer. By virtue of such relationship, the lawyer would owe certain
duties and loyalties to his employer. Loyalty to the lawyer’'s employer is apparent in the
proposed arrangement as reflected in the agreement that the lawyer must withdraw from
further representing patient/clients in the event that there is any type of dispute between
the healthcare provider and the patient/client other than a dispute over charges. The
lawyer's loyalty to the employer would continue during the lawyer-client/patient
relationship, and such loyalty would present improper interference with the exercise of
the lawyer’s professional judgment.

Explaining the rationale of the above rule, Comment 4 to Rule 5.04 provides in
pertinent part as follows:

“Because the lawyer-client relationship is a personal relationship in
which the client generally must trust the lawyer to exercise appropriate
professional judgment on the client's behalf, Rule 5.04(c) provides that a
lawyer shall not permit improper interference with the exercise of the
lawyer’'s professional judgment solely on behalf of the client. The
lawyer’s professional judgment should be exercised only for the benefit of
the client free of compromising influences and loyalties.”



Since the lawyer has a past, present, and continuing relationship with the
healthcare provider, the lawyer's obligations to his employer and the lawyer's own
interests as an employee of the healthcare provider would create a conflict of interest
situation under Rule 1.06(b), which provides in pertinent part as follows:

“In other situations and except to the extent permitted by paragraph
(c), a lawyer shall not represent a person if the representation of that
person:

(2) reasonably appears to be or become adversely limited by the
lawyer’s or law firm’s responsibilities to another client or to a third person
or by the lawyer’s or law firm’s own interests.”

A conflict under Rule 1.06(b) does not preclude proposed representation if the
lawyer is able to comply with Rule 1.06(c), which provides as follows:

“A lawyer may represent a client in the circumstances described in
(b) if:

(2) the lawyer reasonably believes the representation of each
client will not be materially affected; and

(2) each affected or potentially affected client consents to such
representation after full disclosure of the existence, nature, implications,
and possible adverse consequences of the common representation and the
advantages involved, if any.”

The lawyer in the arrangement described herein would owe loyalty not only to the
patient/client, but also to the healthcare provider. As such, the lawyer is serving “two
masters,” and it is the Committee’s opinion that the lawyer employed by the healthcare
provider could not meet the requirement of Rule 1.06(c)(1) that the lawyer reasonably
believe that the representation of the patient/client would not be materially affected by
the lawyer’s responsibilities and interests arising from the lawyer’s relationship with the
healthcare provider. Accordingly, the lawyer’s representation of the patient/client would
also be prohibited by Rule 1.06(b).

CONCLUSION

It is the opinionof the Committeethatthe arrangementlescribecabovewould be
prohibitedby severakulesof the TexasDisciplinary Rulesof ProfessionaConduct.

The lawyer would violate Rule 7.03 by acceptingreferralsfrom the healthcare
providerunderthe statedcircumstances.



The referral of the healthcare provider’'s patients to its in-house counsel creates a
very serious potential that the existing employer/employee relationship between the
healthcare provider and the lawyer will cause improper interference with the lawyer’s
exercise of independent professional judgment on behalf of patient/clients. Such an
arrangement would violate Rule 2.01 and Rule 5.04(c).

Finally, such an arrangement would be prohibited by Rule 1.06(b) and (c) as an
impermissible conflict of interest.



