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Tex. Comm. on Professional Ethics, Op. 538, V. 64 Tex. B.J. 8 (2001) 

QUESTIONS  PRESENTED  

 Is  a  lawyer,  who  is  the  newly  elected  district  attorney,  prohibited  from  prosecuting  a  motion  
seeking  to  revoke  the  probation  of  a  former  client  in  a  case  where  the  lawyer  served  as  defense  
counsel  for  the  former  client  in  the  original  proceeding?  

 Is  a  lawyer,  who  is  the  newly  elected  district  attorney,  prohibited  from  prosecuting  a  former  
client  in  a  new  criminal  proceeding?  

 If  not  so  prohibited,  is  the  lawyer,  as  the  newly  elected  district  attorney,  prohibited  from  
offering  in  evidence  a  prior  conviction  in  which  the  lawyer  was  defense  counsel  in  the  prior  
proceeding  for  purposes  of:  

1. impeachment of the former client under TEX. R. EVID. 609, or 
2. showing character of the former client under TEX. R. EVID. 404(b) or, 
3. punishment evidence under TEX. CODE CRIM. PROC. Art. 37.07 § 3(a)? 

STATEMENT  OF  FACTS  

 For  the  past  twelve  years,  a  lawyer,  as  a  duly  appointed  state  public  defender,  has  defended  
indigent  persons  in  a  myriad  of  state  felony,  misdemeanor  and  juvenile  criminal  offenses  in  a  
certain  judicial  district.   Now  the  lawyer  has  been  elected  district  attorney  for  that  judicial  district,  
and  will  be  responsible  for  the  prosecution  of  all  persons  in  felony  criminal  cases  in  that  district.   
It  must  be  assumed  that  the  lawyer,  as  the  newly  elected  district  attorney,  will  be  required  to  
prosecute  former  clients  in  new  criminal  proceedings  as  well  as  prosecute  former  clients  in  
probation  revocation  cases  where  the  lawyer  was  the  defense  counsel  in  the  original  proceeding.  

DISCUSSION  

 A  lawyer  licensed  or  specially  admitted  in  Texas  and  representing  a  governmental  agency  in  
the  capacity  of,  for  example,  a  state  or  federal  prosecutor,  is  subject  to  the  Texas  Disciplinary  
Rules  of  Professional  Conduct  (the  “Rules”),  including  adherence  to  the  protection  afforded  
former  clients  in  Rule  1.09.   See  Comment  2,  Rule  1.10.  

 Rule  1.09,  which  specifically  concerns  former  client  conflicts  of  interest,  prohibits  a  lawyer  
who  personally  formerly  represented  a  client  in  a  matter  from  representing,  without  prior  consent,  
a  person  in  a  matter  adverse  to  the  former  client  if:  

1. that person questions the validity of the lawyer’s service or work product to the former 
client; or 
2. the representation, in reasonable probability, will involve unauthorized disclosure or 
improper use of confidential information in violation of Rule 1.05; or 
3. the matter is the same or a substantially related matter. 

With respect to the last circumstance, the “same matter” aspect prevents a lawyer from 



              
           

              
                 

 

            
                
              

 

                
                

               
              

                 
               
                
                 

  

             
  

               
     

                
                   

                  

                 
             

                 
              

                 
                

                 
              

               
                

                   
                

                 
         

                  
              

             
             

switching sides during the course of the same proceeding. The “substantially related” aspect 
primarily involves current proceedings where a lawyer could have acquired confidential 
information in a previous representation that could now be used to the former client’s 
disadvantage or the advantage of a current client or some other person. See Comment 4, Rule 
1.09. 

Rule 1.05(a) defines confidential information as including both privileged and unprivileged 
client information, that is, information made privileged by the rules of evidence, as well as all 
other unprivileged information learned or acquired in the course of representation regardless of its 
source. 

To obtain the consent of the former client to criminally prosecute him requires full disclosure 
of the existence, nature and implications of the conflict of interest and the many possible adverse 
consequences of consenting to such a prosecution. See Rule 1.06 (c)(2). Of course, consent 
should not be obtained with an inappropriate expectation of leniency. However, the lawyer should 
keep in mind that, as the Rules recognize, there may be occasions where the lawyer should not 
even ask for the former client’s consent. Where a disinterested lawyer would conclude that the 
client should not agree to give the requested consent, the Rules discourage, if not prohibit, the 
lawyer from even asking for the former client’s consent. See Rule 1.06 (c)(1) and Comment 7, 
Rule 1.06. 

Perhaps more pertinent, Rule 1.10(e), the Rule governing successive government and private 
employment, states: 

“(e) Except as law may otherwise expressly permit, a lawyer serving as a public 
officer or employee shall not: 

1. participate in a matter involving a private client when the lawyer represented that client in 
the same matter while in private practice . . . unless under applicable law no one is, or by 
lawful delegation may be, authorized to act in the lawyers stead in the matter . . . .” 

The term “matter” is defined broadly to include “[a]ny adjudicatory proceeding, . . . or other 
determination . . . claim, controversy, investigation, accusation, arrest or other similar, particular 
transaction involving a specific party or parties . . . .” Rule 1.10(f)(1). No allowance for 
participation because of consent by the former client is provided for in this Rule. 

In light of these Rules, the Committee believes that regardless of consent, a lawyer may not 
prosecute, as newly elected district attorney, a motion seeking to revoke the probation of a former 
client in a case where the lawyer served as defense counsel in the original proceeding resulting in 
the probation. The proceeding to revoke probation is undoubtedly, the same “matter” as the 
original proceeding. Rule 1.10(e)(1) and (f)(1). Moreover, by statute, this prosecution of a former 
client for violation of probation is prohibited. See Art. 2.01, TEX. CODE CRIM. PROC.: “Each 
district attorney shall represent the State in all criminal cases in the district courts of his district . . 
. except in cases where he has been, before his election, employed adversely.” Moreover, this 
practice has been held to violate the former client’s due process rights. See e.g. Ex Parte 
Morgan, 616 S.W. 2d 625 (Tex. Crim. App. 1981). 

With regard to whether a lawyer, as new district attorney, may prosecute a former client in a 
new criminal proceeding, the Committee believes that, unless the former client consents, the 
Rules prohibit this practice if the new criminal proceeding involves the reasonable probability 
that confidential information could be disclosed without authorization, or could be used against 



                
              

             
                 

                
             

            
                

                 
              

                
               

             
               

            
              

               
         

                
                 

                 
               

               
                

               
               

               
              

         

                
             

                 
                

                   
                

               
             

                
               

                   
              

                
               

                   
                 

     

 

the former client. Rule 1.09 (a)(2). Free discussions between lawyer and client are essential to 
the proper functioning of our legal system, and our confidentiality rules are designed to 
encourage such free discussions with the added guarantee that confidentiality will continue even 
after the attorney-client relationship is terminated. See Comment 1 and 8, Rule 1.05. To allow 
the real chance that the former representation could be used to the client’s disadvantage at a 
subsequent proceeding undermines our legal system. The broad prohibition on the use of 
“confidential information” would require the prosecutor to proceed cautiously, ignoring any fact 
known by the new prosecutor about the former client as a result of the former representation. 
Although a prosecutor has the responsibility to see that justice is done and not simply be an 
advocate, Comment 1, Rule 3.09, the prosecutor is still obligated to act with competence, 
commitment and dedication on the State’s behalf. Comment 6, Rule 1.01. Adherence to the 
Rules places an impossible burden on an effective prosecutor and creates an almost certain 
probability that in the adversarial trial setting, confidentiality will be compromised. Similarly, to 
obtain and ensure protection, the objecting former client is forced to divulge the very same 
confidential information he seeks to prevent from disadvantageous use, thus defeating the 
purpose of the rules. These conflicting obligations impose conflicting duties on both the 
prosecutor and the former client and thus requires prohibition of this practice, absent the former 
client’s consent. See Comment 7 to Rule 1.06. 

Even if consent from the former client is obtained to prosecute him, the Committee believes 
that the new prosecutor’s use in evidence, in a new criminal proceeding of a prior conviction in 
which she was defense counsel, for purposes of impeachment, or for use against a former client 
as character evidence or punishment evidence is prohibited. First, as discussed above, the Rules 
clearly prohibit use of “confidential information” to the disadvantage of the former client. Rule 
1.05(b) (1) and (3). The Committee believes the effective use of a prior conviction in such 
adversarial settings by the new prosecutor is reasonably likely to include divulgence and use of 
confidential information to the disadvantage of the former client. Second, these are clearly 
circumstances where a disinterested lawyer would conclude that the client should not agree to 
give consent in these particular instances. In these circumstances, the Committee believes the 
lawyer should not even seek his former client’s consent. 

Additionally, the Committee believes that the use in evidence for those purposes of such prior 
conviction makes the new proceeding a prohibited “matter” because the proceeding resulting in 
the prior conviction was a “matter” that is an “adjudicatory proceeding . . . or other determination, 
charge, accusation, arrest . . . involving a specific part[y]”, the former client, within the meaning 
of Rule 1.10 (f)(1). Use of the prior conviction for any of the three inquired purposes requires 
the new district attorney to “participate in a matter”, that is, introduce in evidence the prior 
conviction, when the new district attorney represented the former client in the same “matter” in 
her prior practice. Such participation is prohibited, regardless of consent. Rule 1.10(e)(1). 

The Committee believes that a new district attorney faced with the prospect of prosecuting a 
former client can seek the appointment of a special prosecutor under TEX. CODE CRIM. PROC. 
Art. 2.07 and thus is able to and should comply with Rule 1.10 (e)(1). The Committee is unaware 
of any law that permits circumventing this rule. To encourage government service, the 
commentary to the Rules also suggests that other lawyers in the prosecutor’s office would not be 
prohibited from prosecuting the case but the new district attorney should be screened away from 
the prosecution of the case against the former client. See Comment 3 and 9, Rule 1.10. In any 
event, the Rules require compliance by the new prosecutor and the other lawyers with the rules of 
confidentiality. Comment 9, Rule 1.10. 

CONCLUSION 



 A  lawyer,  who  is  the  newly  elected  district  attorney,  is  prohibited  from  prosecuting  a  motion  
to  revoke  probation  in  a  case  where  the  served  as  defense  counsel  in  the  original  proceeding.  

 A  lawyer,  who  is  the  newly  elected  district  attorney,  is  prohibited  from  prosecuting  a  former  
client  in  a  new  criminal  proceeding,  without  the  former  client’s  consent.  

 However,  even  if  consent  was  obtained,  a  lawyer  as  newly  elected  district  attorney,  is  
prohibited  from  offering  in  evidence  against  a  former  client  in  a  new c riminal  proceeding,  
a  prior  conviction  in  which  the  lawyer  acted  as  defense  counsel  for  purposes  of  
impeachment  under  Tex.  R.  Evid.  609,  or  as  character  evidence  under  Tex.  R.  Evid.  
404(b),  or  as  punishment  evidence  under  TEX.  CODE  CRIM.  PROC.  Art.  37.07  §  3  (a).  

 


