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QUESTION  PRESENTED  

 Under  what  circumstances  may  the  general  counsel  of  a  trade  association  recommend  a  
lawyer  to  members  of  the  association  to  represent  them  in  a  joint  action  against  a  common  
supplier,  inform  other  members  of  their  common  complaint,  and  recommend  their  participation  in  
such  joint  action?  

STATEMENT  OF  FACTS  

 A  trade  association  (the  “Association”)  is  comprised  of  members  who  are  licensed  to  be  in  a  
particular  business.   Benefits  of  membership  in  the  Association  which  involve  the  Association's  
legal  department  include:  (1)  access  to  attorneys  who  are  employees  of  the  Association  who  
respond  to  legal  inquiries  from  the  members;  (2)  representing  the  membership's  interests  to  
administrative  agencies  by  proposing  and  commenting  on  rules;  (3)  obtaining  opinion  letters  from  
administrative  agencies;  (4)  filing  amicus  curiae  briefs;  (5)  educating  the  members  on  legal  issues  
involving  their  businesses;  (6)  working  with  members'  outside  counsel;  and  (7)  responding  to  
legislative  initiatives.   Each  member  is  made  aware  of  the  above  benefits  prior  to  or  immediately  
upon  becoming  a  member  of  the  Association.  

 Recently,  the  Association  has  passed  a  resolution  stating  that  the  attorney-client  privilege  is  
intended  to  apply  to  all  communications  between  a  member  of  the  Association  and  the  
Association’s  in-house  lawyers.   Prior  to  the  passage  of  the  resolution,  most  of  the  Association  
members  considered  that  they  had  an  attorney-client  relationship  with  the  lawyers  in  the  
Association's  legal  department.   This  opinion  does  not  address  the  effect,  if  any,  of  this  resolution  
as  to  members  of  the  Association  that  did  not  previously  consider  themselves  to  have  an  attorney-
client  relationship  with  the  Association’s  lawyers.  

 Several  members  of  the  Association  have  sought  legal  advice  from  the  Association's  general  
counsel  about  potential  litigation  against  a  common  supplier.  These  members  have  asked  the  
general  counsel  to  recommend  outside  counsel  and  to  inform  (by  letter  from  the  general  counsel)  
other  members  similarly  situated  of  their  common  complaint  and  to  seek  their  participation  in  a  
joint  action  against  the  common  supplier.   The  outside  counsel  recommended  by  the  
Association’s  general  counsel  has  represented  some  of  the  members  against  the  common  supplier  
in  unrelated  litigation.  

DISCUSSION  

 The  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  Conduct  (the  “Rules”)  that  must  be  considered  
in  answering  the  question  presented  are:   

Rule  1.06  (b)-(f)  Conflict  of  Interest:  General  Rule  
Rule  1.07  Conflict  of  Interest:  Intermediary  
Rule  1.12  Organization  as  a  Client  
Rule  2.01  Advisor  
Rule  7.02  Communications  Concerning  a  Lawyer’s  service  
Rule  7.03  Prohibited  Solicitations&  Payments  
Rule  7.05  Prohibited  Written  /solicitations  



    
          
   

 

              
              

            
             
                

                  
                
              
                

            
                  

         

                 
                  

                
               
      

                 
              

                    

              
             

                 
              

                 
  

               
             

               
              

             
            

               
              

          

             
             
            

               
                

Rule 7.06 Prohibited Employment 
Rule 7.07 Filing Requirements for Public Advertisements and Written Solicitations 
Rule 8.04 Misconduct 

Prior opinions having possible application are Opinion 178, May 1958, Opinion 346, June 
1969, and Opinion 446, May 1987, but none is controlling under the above facts. 

Opinion 178 involved lawyers’ acceptance of employment from a lay intermediary 
organization (an Automobile Association) to perform legal services to its members, which the 
organization had agreed to provide or pay for. The lawyers were not employed by the association 
to represent its members on matters of collective interest to its members as a whole, but for the 
purpose of advising the members of the association in respect of their individual affairs and of 
handling matters affecting only the individual member. The conduct of the lawyers was held 
improper because the organization in effect held itself out to furnish legal services to its members 
and “(b)y reason thereof attorneys accepting employment through such Association to perform 
such services are permitting their professional services to be used in aid of the practice of law by 
a lay intermediary in violation of Canon 43.” 

Opinion 346, June 1969, was decided under the solicitation rules then in existence and held it 
was improper for a lawyer to allow an association or group to advertise to the members of the 
association or group that the lawyer was competent and qualified and would advise them on their 
personal legal problems, which had no relation to the work, occupation or profession of the 
members of the association or group. 

Opinion 446, May 1987, held that no violation of the disciplinary rules results from a lawyer 
allowing a financial planning organization to recommend him to a member of the organization 
who has no lawyer or accepting payment for part or all of his fee for services related to a member. 

As a general proposition, an organization composed of voluntary members with a common 
interest, such as occupation, business or employment, can recommend lawyers to its membership 
so long as the legal work to be performed pertains to such common interest. The proposed advice, 
recommendation and contact of members by the general counsel of the trade association pertains 
to the common interest of the members and not to their individual affairs and affecting only the 
individual members. 

Under the facts stated, Rule 7.03, Prohibited Solicitations & Payments, does not prohibit the 
Association’s general counsel from personally or by telephone contacting members of the trade 
association he represents and informing them of the litigation proposed by some its members. The 
facts do not indicate the general counsel will receive any pecuniary benefit from his 
recommendation of outside counsel. Other members, and not outside counsel, have requested him 
to contact members similarly situated. Likewise, Rule 7.05, Prohibited Written Solicitations, does 
not prohibit the general counsel, at the request of some members of the Association, from 
contacting by letter other members of the Association and providing them with information about 
the proposed litigation and his recommendation of an outside lawyer. 

In communicating with members and in making recommendations to them, the Association’s 
general counsel must comply with the requirements of Rule 1.03, regarding communications with 
clients, Rule 1.05, Confidentiality of Information, Rule 1.06(b)–(f), Conflicts of Interest, Rule 
1.07, Conflict of Interest: Intermediary, and Rule 1.12, Organization as a Client. Additionally, as 
required by Rule 2.01 (in the case of advice to association members with which an attorney-client 



           
               

             
          

                
              

              
              

            
                 

              
      

                
               

               
             

                 
                

            
                

                
                
               
               

              
               

       

 

relationship exists), the general counsel must exercise independent professional judgment and 
render candid advice regarding the pursuit of the proposed litigation and the selection of outside 
counsel. In recommending outside counsel the general counsel must also comply with the 
requirements of Rule 7.02 regarding communications concerning a lawyer’s services. 

In contacting a member who has not sought the advice of the Association’s general counsel 
concerning the proposed litigation and the outside lawyer, the general counsel should explain the 
matter to the extent reasonably necessary to permit the member to make informed decisions 
regarding participating in such litigation and the employment of the lawyer recommended by him 
to handle such litigation. A mere perfunctory recommendation that members employ outside 
counsel and join in the litigation would not meet the requirements of Rule 1.03, which applies in 
the case of members of the Association for which there already exists an attorney-client 
relationship with the Association’s general counsel. 

Under the facts stated, several members of the Association, acting on their own behalf and 
not on behalf of the outside counsel, requested the Association’s general counsel to contact other 
members of the Association to inform them of the anticipated litigation and the general counsel’s 
recommendation of outside counsel. If, however, the general counsel’s contact of members is 
made on behalf of or at the request of the outside counsel (either directly or indirectly through 
one or more members of the Association), or if the general counsel is to receive any 
compensation for recommending outside counsel in the matter, the proposed communication to 
Association members by the general counsel, viewed as acting in this case on behalf of the 
outside counsel, must also comply with the requirements of Rules 7.03, 7.05 and 7.07. These 
rules, which govern solicitation by a lawyer directed to persons who are not the lawyer’s clients, 
would apply to all communications by the Association’s general counsel made on behalf of the 
outside counsel to Association members who are not already clients of the outside counsel. 
Moreover, Rules 7.06 and 8.04 would prohibit the outside counsel from accepting employment if 
the Association’s general counsel failed to comply with Rules 7.02, 7.03, 7.05 and 7.07 when 
acting on behalf of the outside counsel. 

CONCLUSION  

 Under  the  facts  set  out  above,  no  violation  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  of  Professional  
Conduct  results  from  a  trade  association  ’s  general  counsel,  at  the  request  of  some  of  the  
association’s  members,  recommending  competent  and  qualified  outside  counsel  to  represent  
association  members  in  proposed  litigation  against  a  common  supplier,  or  in  informing  members  
that  other  members  have  employed  such  outside  counsel  in  the  matter,  if  the  general  counsel  
otherwise  complies  with  the  requirements  of  the  Rules  relating  to  communications  with  clients,  
confidentiality  of  client  information,  conflicts  of  interest,  acting  as  an  intermediary  between  
clients,  and  obligations  to  an  organization  that  is  a  client.   If  the  association’s  general  counsel  
were  acting  on  behalf  of  the  outside  counsel  in  making  the  communications  to  association  
members  concerning  the  litigation  and  proposed  employment  of  the  outside  counsel,  the   general  
counsel’s  communications  would  be  subject  to  the  additional  requirements  of  the  Rules  
applicable  to  solicitation  communications  by  lawyers.  


