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QUESTION PRESENTED

Whatobligationsdoesan associatén a law firm haveunderthe TexasDisciplinary Rulesof
ProfessionalConduct when he discoversthat anotherattorneyin his law firm clearly gave
negligentiegal adviceto a client for whomthe associatdnaspersonallyperformedegal services?
Is theassociat®bligatedto inform the StateBar disciplinaryauthorities?

STATEMENT OF FACTS

During the courseof performinglegal work for a client, a recentlyemployedassociatén a
law firm discoveredthat within the pastyear and prior to the associate'®mployment.another
attorneyin the law firm clearly gaveincorrectand negligenttax adviceto suchclient, which if
discoveredn an audit by the IRS would resultin adversetax consequencet® the client. The
associategerformedlegal work for the client, someof which wasrelatedto the prior negligent
legalwork. The attorneywho providedthe negligentserviceshasnotinformedthe affectedclient.

The associatenotified the shareholdersf the law firm of the negligenceand resignedfrom
thefirm. Whenthe associateesignedhe demandedhatthe shareholderinform the client of the
negligence take remedial action, and provide the associatewith proof of such actions. The
associatevarnedthatif no proof of correctiveactionwasprovidedto him, hewould be obligated
to notify the affectedclient andfile a grievanceagainsthelawyerperformingthe negligentwork.
The associateeceivedwritten assurancegom the shareholdersf the law firm that unspecified
“remedial action” would be taken. However,the natureof the future remedialaction was not
specifiedandthe associatevasnot givenassuranceprior to his resignatiorfrom thefirm thatthe
fact of the negligencewould be clearly communicatedo the client. Moreover,the associatevas
told that after his resignationno written proof would be suppliedto him of a communicatiorno
theclienton the matterbecausein the shareholdersview, suchcommunicatiorwould violate the
law firm’s duty of confidentiality to the client. The associatewvas also told not to contactthe
client.

DI SCUSSION

Are the associatettorneyandthe shareholderin the law firm who have knowledgeof the
negligentlegal servicesobligatedto inform the affectedclient? Althoughthereis no rule directly
addressinghis issue,Rule 1.03(b) providesthat a lawyer shall communicatewith a client to
“explain a matterto the extent reasonablynecessanto permit the client to make informed
decisiongegardingthe representation.Rule 8.04(a)(3)providesthata lawyer shallnot engagen
conduct involving dishonesty, fraud, deceit, or misrepresentationUnder Texas law, the
relationshipbetweeranattorneyandclientis afiduciary relationshipthat obligatesan attorneyto
“render a full and fair disclosureof facts material to the client’s representation’(Willis v.
Maverick, 760 S.W.2d 642, 645 (Tex. 1988)). It is a relationshipthat has beendescribedas
requiring “absolute and perfect candor, opennessand honesty, and the absenceof any
concealmenbr deception.”(Perez v. Kirk & Carrigan, 822 S.W.2d 261 (Tex. App.--Corpus
Christi 1991)). The foregoingrules requirethat if a lawyer clearly knows that negligentlegal
advicehasbeengivento a client by anothedawyerin thelaw firm, thelawyeris obligatedto take
appropriateactionto ensurehattheclientis informedsothatremedialactioncanbetaken.

Whatarethe ethicalobligationsof the associatattorneywho hasresignedrom the law firm?
Rule5.02addressethe ethicalobligationsof a supervisedttorneyasfollows:



A lawyer is bound by these rules notwithstanding that the lawyer acted under the
supervision of another person, except that a supervised lawyer does not violate these rules
if that lawyer acts in accordance with a supervisory lawyer’s reasonable resolution of an
arguable question of professional conduct.

Under Rule 5.02, an associate must assume responsibility for his or her own conduct.
However, the rule provides the associate with a limited special defense to an asserted violation of
the Texas Disciplinary Rules by providing that a supervised lawyer may acquiesce in a senior
lawyer’'s reasonable decisions on arguable questions involving the requirements of the Texas
Disciplinary Rules. As comment five to Rule 5.02 indicates, this can place an associate in a
difficult position: “Nevertheless, the supervised lawyer is not permitted to accept an unreasonable
decision as to the propriety of professional conduct. The rule obviously provides no defense to the
supervised lawyer who participates in clearly wrongful conduct. Reliance can be placed only
upon a reasonable resolution made by the supervisory lawyer.”

Under this particular fact situation, the associate, who was supervised by another lawyer, was
correct to first inform shareholders of the law firm and provide them with an opportunity to
handle the problem. Each shareholder of the law firm has a responsibility in this situation,
because Rule 5.01(b) provides that a partner (which in the terminology section of the Texas
Disciplinary Rules includes shareholders in a law firm organized as a professional corporation) in
a law firm violates the rules if “with knowledge of the other lawyer’s violation of these rules [the
partner] knowingly fails to take reasonable remedial action to avoid or mitigate the consequences
of the other lawyer’s violation.”

In these circumstances, it was also prudent and proper for the former associate to insist that
the shareholders in the law firm assure him in writing that the affected client was told about the
negligent legal services so that remedial action could be taken. Otherwise, the former associate
attorney would not have an adequate basis for concluding that he had complied with his
obligations under the disciplinary rules. If the shareholders refuse, within a reasonable time, to
provide to the former associate written assurances that the client in fact has been told of the
negligence, then the associate would be obligated to inform the client about the specific negligent
legal services.

Is the former associate obligated to report the negligent conduct to the disciplinary
authorities? The answer is “no.” Rule 8.03(a) provides:

(@) A lawyer having knowledge that another lawyer has committed a violation of
applicable rules of professional conduct that raises a substantial question as to that
lawyer’s honesty, trustworthiness or fithess as a lawyer in other respects, shall inform
the appropriate disciplinary authority.

The reporting requirement under Rule 8.03(a) applies only to conduct that raises “a
substantial question as to that [other] lawyer’s honesty, trustworthiness or fitness as a lawyer in
other respects.” A mistake or isolated incident of negligent legal services does not satisfy that
standard.

CONCLUSION

If, whenperforminglegalwork for a client, anassociatén alaw firm discoverghatanother
lawyerin thelaw firm clearly hasperformednegligentlegal servicesfor the client, the associate
is obligatedto inform the partnersor shareholder®f the law firm of suchnegligencelf the
associateahenresignsfrom the firm before confirming that the client hasbeeninformed of the



negligence, the former associate is entitled to insist that the partners or shareholders inform him
in writing that the client has been told of the negligent representation. If the partners or
shareholders refuse to give a written assurance, the former associate is obligated to inform the
client about the negligent representation. Under these particular facts, the former associate is not
obligated to report the negligent representation to the State Bar disciplinary authorities.



