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FACTS  
A  Texas  attorney  contemplates  entering  into  an  employment  contract  regarding  child  support  

arrearage  lawsuits  with  the  client  based  on  a  (contingency  fee)  percentage  of  the  amount  of  
arrearage  recovered  for  the  client.  
 
QUESTIONS  PRESENTED  

1.  Is  accepting  these  cases  on  a  contingency  fee  in  violation  of  the  Texas  Disciplinary  Rules  
of  Professional  Conduct  Rule  1.04?  

2.  Does  the  use  of  Power  of  Attorney  from  the  client  and  the  depositing  of  full  arrearage  
into  the  attorney's  escrow  account  prior  to  disbursement  violate  any  Rule  of  Professional  
Conduct?  
 
DISCUSSION  

The  proposed  fee  agreement  provides  for  a  client  to  pay  for  attorney's  fees  based  on  money  
that  will  be  paid  to  the  client  in  the  future.  
 

Handling  a  child  support  arrearage  case  does  not  violate  the  spirit  of  Rule  1.04,  Comment  No.  
9  of  the  State  Bar  Rules  of  Texas  because  that  Comment  discusses  that  contingent  and  percentage  
fees  promote  divorce  and  may  be  inconsistent  with  a  lawyer's  obligation  to  encourage  
reconciliation.   Child  support  arrearage  cases  are  between  parties  who  are  already  divorced.   
Since  sworn  testimony  at  the  final  divorce  hearing  has  previously  been  given  that,  at  least  as  to  
one  party,  there  is  no  reasonable  hope  of  reconciliation,  the  attorney's  obligation  to  encourage  
reconciliation  is  alleviated.  
 

An  attorney  is  obligated  to  quote  a  reasonable  percentage  in  such  a  case.   A  fee  is  
unconscionable  if  a  competent  attorney  could  not  form  a  reasonable  belief  that  the  fee  is  
reasonable.  
 

The  attorney  is  obligated  to  fully  disclose  all  options  to  the  client.   The  client  should  be  
informed  of  options  such  as  the  Texas  Attorney  General's  office  handling  child  support  arrearage  
cases  free  of  charge  to  the  client.   Other  options  should  be  discussed  and  the  pros  and  cons  of  
such  options  may  be  discussed.  
 

The  attorney  is  further  obligated  to  meet  the  fee  guidelines  as  established  by  the  State  Bar  
Rules  of  Texas  in  Rule  1.04.  
 

The  use  of  a  power  of  attorney  and  depositing  of  the  arrearage  moneys  collected  into  the  
attorney's  escrow  account  does  not  appear  to  violate  any  Rule  of  Professional  Conduct  so  long  as  
a  proper  accounting  is  made,  the  client  is  promptly  paid,  and  the  moneys  placed  in  escrow  are  
arrearage  only.   All  dealings  should  comply,  with  Rule  1.14.  
 
CONCLUSION  

Accepting  a  child  support  arrearage  case  on  a  contingency  basis  would  not  violate  Rule  1.04  
of  the  State  Bar  Rules  of  Texas  provided  a  reasonable  percentage  is  quoted  to  the  client  according  
to  the  fee  guidelines  established  by  the  State  Bar  Rules  of  Texas  and  provided  the  attorney  
discloses  all  of  the  options  available  to  the  client  in  collecting  child  support  arrearage.   All  



               
                 
 

 

dealings should comply with Rule 1.14 while handling clients' money. Lastly, this opinion is 
neither addressing the questions of law nor the role of the Court nor the propriety of demand 
letters. 


