
  
  

             
 
 

Opinion 431 
June 1986 

Tex. Comm. On Professional Ethics, Op. 431, V. 49 Tex. B.J. 1084 (1986) 

QUESTION  PRESENTED  
May  an  attorney  ethically  charge  a  non-refundable  retainer?  

 
DISCUSSION  

The  Supreme  Court  of  Texas,  Comm.  on  Interpretation  of  the  Code  of  Professional  
Responsibility,  in  its  opinion  Op.  391,  issued  in  1978,  states  that  an  attorney  may  deposit  
non-refundable  retainer  fees  into  a  general  operating  account  because  the  attorney  has  "earned"  
the  fee  once  it  is  received.  As  a  result  thereof,  the  propriety  of  using  such  non-refundable  retainer  
agreements  has  been  presumed.  See  B.  Kazen,  Family  Law  Texas  Practice  and  Procedure  
∋40.01(3)(e)  (1983);  J.  Compere,  "Professional  Responsibility  and  Malpractice,"  State  Bar  of  
Texas  Advanced  Family  Law  Course  J-34  (1982).  However,  the  law  on  the  issues  of  fees  in  
general  as  to  attorneys,  and  especially  in  relation  to  the  matter  of  retainer  fees,  is  unsettled  and  
merits  further  investigation  and  discussion  at  this  time.  
 

In  discussing  attorneys'  fees  in  general,  Ethical  Consideration  2-17  states:  The  determination  
of  a  proper  fee  requires  consideration  of  the  interests  of  both  client  and  lawyer.  A  lawyer  should  
not  charge  more  than  a  reasonable  fee,  for  excessive  costs  of  legal  services  would  deter  laymen  
from  utilizing  the  legal  system  and  protection  of  their  rights  .  .  .  
 

Ethical  Consideration  2-18  further  states:  A  determination  of  the  reasonableness  of  a  fee  
requires  consideration  of  all  relevant  circumstances,  including  those  stated  in  the  Disciplinary  
Rules.  The  fees  of  a  lawyer  will  vary  according  to  many  factors,  including  the  time  required,  his  
experience,  ability,  and  reputation,  the  nature  of  the  employment,  the  responsibility  involved  and  
the  results  obtained.  
 

It  perhaps  would  be  helpful  to  examine  decisions  of  other  jurisdictions  in  order  to  establish  a  
consistent  rule  for  Texas  practitioners.  A  New  York  decision  has  clearly  established  that  it  is  
improper  for  an  attorney  to  charge  a  non-refundable  retainer  in  domestic  relations  cases.  Volkell  
v.  Volkell,  ABA/BNA  Lawyers  Manual  on  Professional  Conduct;  New  York  Supreme  Court,  
Queens  County,  published  7-12-84.  The  court  there  held  that  a  non-refundable  retainer  violates  
public  policy  because  it  discourages  early  reconciliation  and  deprives  the  client  of  the  right  to  
change  lawyers  without  suffering  monetary  penalties.  
 

Other  states  have  also  issued  ethical  opinions  referring  to  non-refundable  retainers  outside  of  
the  domestic  relations  context.  The  Washington  State  Bar  Association  issued  an  opinion  in  
October  1980,  which  was  published  in  the  Washington  State  Bar  News.  That  opinion  stated  that  
"a  retainer  is  that  non- refundable  fee  paid  by  a  client  to  secure  an  attorney's  availability  over  a  
given  period  of  time  and  is  not  required  to  be  retained  in  the  attorney's  trust  account  since  it  is  
considered  to  be  earned  by  the  lawyer  at  the  time  of  payment.  To  determine  whether  the  funds  of  
clients  should  be  deposited  into  the  attorney's  trust  account  depends  on  the  agreement  reached  by  
the  attorney  and  the  client  as  to  whether  the  funds  constitute  a  retainer  or  an  advance  fee  deposit."  
(Op.  173  citing  DR  2-110(A)(3),  DR  9-102(A)(2)).  That  opinion  goes  on  to  recommend  that  the  
attorney  have  each  client  sign  a  written  fee  agreement  in  such  situations.  
 

A  Maryland  State  Bar  Opinion,  No.  80-21,  echoes  the  Washington  Opinion  in  this  language:  
"A  lawyer  or  law  firm  may  enter  into  an  agreement  with  a  client  which  provides  for  a  certain  sum  



                  
                

                
 

          
 

               
                

                
        

 
                  
              

              
                 

               
               

    
 

                
                     

             
              

              
                    

               
                

                  
       

 
                  

               
               

                
                

               
         

 
               

                
                  

                  
               

               
            

 

to be paid by the client as a non- refundable retainer. The retainer fee should be reasonable and 
not clearly excessive. DR 2-106(A)(B), DR 2-110 (A)(3); EC 2-15, EC 2-16, EC 2-17." See also 
Baranowski v. State Bar, 24 Cal. 3d 153, 593 P.2d 613, 154 Cal. Rptr. 752 (1979). 

Texas seemingly has no definitive case law regarding non-refundable retainers. 

While a non-refundable retainer is not unethical per se, an attorney may be disciplined for 
refusing to refund an unearned fee (DR 2-110(A)(3)) or for charging a clearly excessive fee (DR 
2-106). This seems to present an ethical dilemma which resolves itself into a question of whether 
a fee is earned and is it excessive? 

DR 2-110 requires an attorney to refund any unearned portion of a fee that has been paid in 
advance when the attorney withdraws from the case, regardless of whether the withdrawal is 
based upon discharge by the client. Therefore, a non- refundable retainer agreement which allows 
an attorney to keep the fee despite his withdrawal or discharge from the case may contravene the 
requirements of DR 2-110. Such an agreement would appear to deny the client's right to 
discharge the attorney if the client believes the retainer is non-refundable even if he discharges 
the attorney for cause. 

If the "retainer" fee is actually an advance payment for services to be performed, the amount 
of the fee should be related to the services to be performed. If it is not, the fee may be found 
excessive. An agreement which is actually an advance payment might provide, for example: 
"Responsibility to provide legal services will be accepted and work begun when attorney receives 
$________ as an advance retainer against the fees and expenses." Kazen, supra ∋40.03F(2), at 
40-58. In such a case, if the client discharges the attorney for cause, that part of the fee which has 
not been earned must be refunded. See ABA Comm. on Professional Ethics, Informal Op. 988 
(1967) (a non-refundable retainer should only be kept if it is earned). However, a lawyer's unique 
experience which must be necessary to the trial of a particular case may be considered as a factor 
in evaluating the reasonableness of the fee. 

A true retainer, however, is not a payment for services. It is an advance fee to secure a 
lawyer's services, and remunerate him for loss of the opportunity to accept other employment. 7A 
C.J.S. Attorney and Client ∋282 (1980). If the lawyer can substantiate that other employment will 
probably be lost by obligating himself to represent the client, then the retainer fee should be 
deemed earned at the moment it is received. If, however, the client discharges the attorney for 
cause before any opportunities have been lost, or if the attorney withdraws voluntarily, then the 
attorney should refund an equitable portion of the retainer. 

An analysis of the above authorities indicates that Texas Ethics Opinion 391 is still viable, 
but is overruled to the extent that it states that every retainer designated as non-refundable is 
earned at the time it is received. A fee is not earned simply because it is designated as 
non-refundable. If the (true) retainer is not excessive, it will be deemed earned at the time it is 
received, and may be deposited in the attorney's account. However, if the attorney is discharged 
for cause, or voluntarily withdraws before opportunities have been lost, DR 2-110 imposes a duty 
upon the attorney to promptly refund an equitable portion of the retainer. 

CONCLUSION  
A  retainer  fee  is  a  payment  to  compensate  an  attorney  for  his  commitment  to  provide  certain  

services  and  forego  other  employment  opportunities.  Non-refundable  retainers  are  not  inherently  
unethical,  but  must  be  utilized  with  caution.  Such  agreements  pose  at  least  three  potential  
problems:  1.  Interference  with  the  client's  right  to  discharge  the  attorney  if  the  client  fears  the  



                
                

                  
              

               
 

retainer will be forfeited under any circumstances. 2. If the attorney's action causes the value of 
the retainer to be reduced and he is discharged for cause or voluntarily withdraws, an equitable 
portion of the retainer should be refunded to the client. 3. The fee may be excessive if not 
determined by relevant factors such as the degree of likelihood that other employment will 
actually be precluded, and the experience, reputation and ability of the lawyer. See DR 2-106. 


