
  
  

             
 

 
            

Opinion 370 
August 1974 

Tex. Comm. On Professional Ethics, Op. 370, V. 37 Tex. B.J. 676 (1974) 

LAW LISTS - LOCAL BAR ASSOCIATION - STATEMENT AS TO AREAS OF 
PRACTICE  
 
QUESTION  

"Can  a  local  bar  association  in  publishing  its  annual  roster  of  members  include  a  listing  of  
one  or  more  fields  of  law  in  which  each  member  lawyer  concentrates?"  
 
OPINION  

A  local  bar  association  of  the  State  of  Texas  may  publish  a  list  of  its  members  and  indicate  as  
to  each  member  the  area  of  law  in  which  such  member  indicates  a  particular  interest,  provided  
such  law  list  is  published  only  to  the  members  of  the  bar  association  or  other  lawyers  in  the  area.  
 

Canon  2  of  the  Code  of  Professional  Responsibility  states:  
 

"A  Lawyer  Should  Assist  the  Legal  Profession  in  Fulfilling  Its  Duty  to  Make  Legal  Counsel  
Available."  
 
DR  2-102  (A)  states:  

"A  lawyer  or  law  firm  shall  not  use  professional  cards,  professional  announcement  cards,  
office  signs,  letterheads,  telephone  directory  listings,  law  lists,  legal  directory  listings,  or  similar  
professional  notices  or  devices,  except  that  the  following  may  be  used  if  they  are  in  dignified  
form:  
 

"(6)  A  listing  in  a  reputable  law  list  or  legal  directory  giving  brief  biographical  and  other  
informative  data  .  .  .  ."  
 

Exception  No.  (6)  further  provides  that  the  law  list  shall  be  presumed  reputable  if  it  is  
certified  by  the  American  Bar  Association  and  it  further  provides  that  the  published  data  may  
include,  among  other  information,  a  statement  as  to  "one  or  more  fields  of  law  in  which  the  
lawyer  or  law  firm  concentrates;  a  statement  that  practice  is  limited  to  one  or  more  fields  of  law;  a  
statement  that  the  lawyer  or  law  firm  specializes  in  a  particular  field  of  law  or  law  practice  but  
only  if  authorized  under  DR  2-105  (A)  (4)."  
 

That  Section,  DR  2-105  (A)  (4),  provides  that  "a  lawyer  shall  not  hold  himself  out  publicly  as  
a  specialist  or  as  limiting  his  practice,  except  as  permitted  under  DR  2-102  (A)  (6)  or  as  follows:  
 

"(4)  A  lawyer  who  is  certified  as  a  specialist  in  a  particular  field  of  law  or  law  practice  by  the  
authority  having  jurisdiction  under  state  law  over  the  subject  of  specialization  by  lawyers  may  
hold  himself  out  as  such  specialist  but  only  in  accordance  with  the  rules  prescribed  by  that  
authority."  
 

Clearly,  if  the  members  of  such  local  bar  association  are  authorized  specialists,  then  there  
would  be  no  prohibition  against  such  listing,  even  though  it  might  be  published  generally.   The  
question  presented,  however,  indicates  a  desire  to  publish  a  field  of  law  in  which  the  lawyer  
member  may  concentrate,  even  though  not  authorized  as  a  specialist.   It  is  the  opinion  of  the  
Committee  that  DR  2-103  (D)  would  permit  such;  it  provides:  



 
 
 

              
                  

                 
              

          
 

                
  

 
             

                 
               

                   
              

                 
             

 
               

 
 

                 
          

 
                   

                
              

              
             

 
            

                 
 

                  
               

                   
             

 
               

                   
          

 
               

                 
                   

                
 

 

"A lawyer shall not knowingly assist a person or organization that recommends, furnishes, or 
pays for legal services to promote the use of his services or those of his partners or associates. 
However, he may cooperate in a dignified manner with the legal service activities of any of the 
following, provided that his independent professional judgment is exercised in behalf of his client 
without interference or control by any organization or other person: 

"(4) A bar association representative of the general bar of the geographical area in which the 
association exists." 

The opinion of the Committee, therefore, is further conditioned upon the "local bar 
association" being representative of the general bar of the geographical area. It is obvious that a 
junior bar being limited to members age 36 and younger could conceivably be not representative 
of the general bar in the area; but it is believed that where such association is open to "all 
lawyers" coming within the age limitation that such junior bar association would generally be 
representative of all of such lawyers in the geographical area and should not, as a practical matter, 
cause any problem insofar as lawyers not within the age limitation are concerned. 

The opinion of the Committee is further predicated upon the provisions of DR 2-105 which 
provides: 

"A lawyer shall not hold himself out publicly as a specialist or as limiting his practice, except 
as permitted under DR 2-102 (A) (6) or as follows: 

"(3) A lawyer available to act as a consultant to or as an associate of other lawyers in a 
particular branch of law or legal service may distribute to other lawyers and publish in legal 
journals a dignified announcement of such availability, but the announcement shall not contain a 
representation of special competence or experience. The announcement shall not be distributed to 
lawyers more frequently than once in a calendar year, . . . " 

Such last-quoted provision constituting the basis upon which the Committee would restrict 
the publication of the law list to members of the association or other lawyers in the area. 

It is recognized that the local bar list would not necessarily be required to be approved by the 
Standing Committee on Law Lists of the American Bar Association, but such should not present 
any problems in that it is recognized by ABA Informal Decision No. 833 that a law list may be 
reputable, even though not approved by the ABA Standing Committee on Law Lists. 

The opinion of the Committee is further predicated upon by ABA Informal Opinion Nos. 629 
and 469. It is the further opinion of the Committee that such law list as here approved should 
carry with it a disclaimer in approximately the following language: 

"The indications of specialties or fields of law in which the lawyers listed herein concentrate 
their practice does not constitute an endorsement by this bar association of the skill or ability of 
any of such lawyers in the specialty or fields of law so indicated, but is simply intended as an 
indication of the specialty or field of law in which such lawyer has indicated an interest." 


