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FIRM NAME - OFFICERSIN DIFFERENT STATES- LAWYERSLICENSED IN
DIFFERENT STATES

A law firm composedf lawyerslicensedn differentstatesnay maintainofficesunderthe
samefirm namein severaktategrovidedthereis aresidentpartnericensedn eachstatewhere
anoffice is maintainedandprovidedthatall representativesf the firm nameto the public make
clearthe statesn which thememberof thefirm arelicensedo practice.The scopeof thefirm's
practiceis immaterialbut cautionmustbe exercisedo avoid unauthorizegracticeby attorneys
notlicensedn eachstate.

Canons30,43.ABA Canon33.

ANNOUNCEMENT CARDS - ADVERTISING
Cardsannouncinghe openingof a Texasoffice andspecifyinga limitation of practiceto law
of anotherstateare prohibited.

Canons39,42, 24.

QUESTIONS

A, B& C, aNew Mexicolaw firm, consistingof A, B andC, who arelicensedn New
Mexico only, andD, whois licensedbothin New Mexico andTexas proposedo openan office
in Texasunderthefirm nameA, B& C with attorneyD astheresidentpartnerin Texas.The
primary purposeof the Texasoffice is to servethefirm's Texasclientswith respecto their New
Mexico busines$ut attorneyD mayalsohandlesomeTexaspractice.

Threequestionsarepresentedi. Canthefirm nameA, B& C beusedin Texasif the practice
is confinedto New Mexicolaw? 2. Canthe firm namebe usedfor the purposeof Texaspractice?
3. Canannouncemertardsbe sentconcerninghe openingof the Texasoffice specifyingthe
limitation of practiceto New Mexico law?

OPINION
1. and2. TexasCanon30insofaraspertinenthereprovidesfollows:

"In theformationof partnershipgor the practiceof law, no personshallbe admittedwho is
not amemberof thelegal professionduly authorizedo practiceandamenabldo professional
discipline.No personshallbe held out asa practitioneror membemwho is not soadmitted.In the
selectionanduseof a firm name nofalse,misleadingassumear tradenameshallbe used."

AmericanBar Canon33 similarly providesin partasfollows:

"Wherepartnershipsreformedbetweerawyerswho arenot all admittedto practicein the
courtsof the state careshouldbetakento avoidany misleadingnameor representatiowhich
would createa falseimpressiorasto the professionapositionor privilegesof the membemot
locally admitted.In theformationof partnership$or the practiceof law no personshouldbe
admittedor heldoutasa practitioneror membemwho is nota memberof alegal professionatuly



authorized to practice, and amenable to professional discipline. In the selection and use of a firm
name, no false, misleading, assumed or trade name should be used."

This Committee held in Opinion 50 (March, 1952) that a Texas firm may not carry on its
letterhead the name of a person aassnciate until he is licensed in Texas, even though he is
licensed in another state. A fortiori it would seem that a lawyer not licensed in Texas could not be
a partner in a Texas firm. However, in 1953 this Committee carefully considered the multi-state
firm problem in conjunction with a special committee appointed by the Board of Directors of the
State Bar of Texas, and ruled in Opinion 64 as follows:

"An attorney or a law firm may list on letterheads, in directories, in Martindale-Hubbell, or
any approved form of professional listing, a partner or an associate who is not licensed to practice
in Texas, provided he is a licensed attorney in one or more states other than Texas, the listing is
limited to the office of the firm where he is active, the listing correctly reflects his status as a
partner or associate, that he is not licensed to practice in Texas, and that he is licensed in the state
where he was first licensed."”

Opinion 64 did not deal expressly with the firm name but that question was squarely
presented in Opinion 227 (March, 1959), and the Committee there ruled that the firm name could
properly include the name of a lawyer licensed in Texas and a lawyer licensed in the District of
Columbia, "provided the letterheads of the firm indicate the out-of-state lawyer practices only in
the District of Columbia office of the firm, and provided there is no other misleading or deceptive
circumstance which would lead anyone to believe the out-of-state partner is admitted to practice
law in Texas."

Opinions 64 and 227 are consistent with the ABA Opinion 256 which rules as follows:

"There is no impropriety in listing in a law directory the professional card of a law
firm, the members of which are not all admitted to practice in the state where their card is
published, provided all representations of the firm name to the public make clear the
states in which the members of the firm are licensed to practice."

A shadow has been cast on the foregoing decisions by ABA Informal decision C-702
(February 24, 1964) wherein the propriety of multi-state law firms consisting of attorneys from
various states was again approved under ABA Canon 33, but a majority of the Committee were
further of the view "that it would be improper to maintain an office in a state under a partnership
name which includes the names of partners not licensed to practice in that state," citing and
guoting from Drinker'd.egal Ethics, page 205:

"The partnership name may not include that of one not locally admitted, despite
explanatory statements on the letterhead, shingle, etc., since the name, used where no
such explanation accompanied it, would imply that all the named partners were locally
admitted.”

One member of the Committee agrees with this view.

This qualification would mean that while lawyers in different states may properly associate
themselves as partners and may properly maintain offices in various states, the firm name in each
state can include only the name or names of partners licensed in that state. Such a qualification is
contrary to long-standing practice and we do not believe that it is required either under ABA
Canon 33 or Texas Canon 30.



It is therefore the opinion of this Committee that the New Mexico firm A, B, & C may
maintain a Texas office under the same firm name. with D as its resident Texas licensed lawyer,
provided the letterheads, listing and all other representations of the firm name make clear which
members of the firm, and associates, are not licensed to practice in Texas. (See ABA Informal
Opinion No. 93&May 7, 1966.) These conclusions are not affected by the scope of the firm's
practice, i.e., whether Texas or New Mexico or both.

We caution, however, that if the firm's lawyers not licensed in Texas should become active in
the Texas office there could well be a problem of unauthorized practice and a consequent
violation of Canon 43 in view of Article 320a{18, V.A.T.C.S., which provides in part that "all
persons not members of the State Bar are hereby prohibited from practicing law in this state.” (7
1)

2. Cards announcing the opening of the Texas office and specifying a limitation of practice
to New Mexico law are prohibited. The practice of New Mexico law does not constitute a
"special branch of the profession" within the meaning of Canon 39, nor a "specialized legal
service" within the meaning of Canon 42 and the distribution of such announcement cards would
constitute advertising in violation of Canon 24. See Opinions 2 (December, 1946), 10 (December,
1947), 15 (December, 1948), 72 (April, 1953), 98 (April, 1954), 112 (February, 1955), 221
(March, 1959), 267 (October, 1963), and 286 (June, 1964.) (8-0.)



